diumenge, 6 d’octubre del 2019

El tatuador de Auschwitz



"El tatuador de Auschwitz". És una història real, de patiment i amor, de dolor i superació, de lluita callada i resistència, de tot això i potser més, escrita per  Heather Morris. És la història de'n Lale i de la Gita que es van conèixer en un terrible camp de concentració, es van enamorar, van patir, van lluitar i van veure realitzat allò que només havia estat un somni: Viure plegats.

Fins i tot. i malgrat tots els pronòstics adversos, van aconseguir ser pares. 

La mateixa autora els dedica una sentida dedicatòria: A la memoria de Lale Sokolov. Gracias por dejar que yo cuente tu historia y la de Gita.

Tot comença quan en Lale Sokolov...: La primera vez que se fue de su casa era un joven prometedor en busca de un futuro para sí. (…) Su segunda partida, llena de incertidumbre y rumbo a lo desconocido, lo inquietó. ¿Qué habría más adelante?... és conduit al camp de concentració de Auschwitz Birkenau. i té la dubtosa fortuna de ser reclutat com a tatuador oficial, i és que si bé, la "feina" que se li encomana és denigrant i dolorosa, pot aconseguir alguns petits beneficis que ell sovint utilitzarà a més de'n benefici propi, en el dels seus companys de captiveri.

Passa el temps, és aquest un fet que no l'atura ni el plaer ni el dolor ni les injustícies i un dia s'adona que:

4 de abril de 1944. Cuando lo ha visto en sus hojas de trabajo esa semana, “abril” le ha chocado. (…) Dentro de tres semanas hará dos años que está en ese lugar.

Allà, ja treballant com a tatuador, té que tornar-li a imprimir el número que se li ha mig esborrat a la Gita, i només veure-la i fregar-li lleugerament el braç se sent atret per ella.

Emprenedor com és, aviat troba la forma de tornar a trobar-se amb ella, aquest cop a soles i s'inicia entre ells un diàleg colpidor:

-Escoger vivir es un acto de desafío, una forma de egoísmo.
(...)
-¿Has perdido tu fe?
-La primera noche que llegué aquí.

I no puc afegir res més al desenllaç de la història que ens narra la seva autora. Em limitaré a transcriure uns paràgrafs que ho resumeixen:

Lale cambió su nombre por el de Sokolov, el apellido ruso de su hermana casada. (…) Él y Gita se casaron en octubre de 1945 y establecieron su hogar en Bratislava.
Lale nació como Ludwig Eisenberg el 28 de octubre de 1916 en Krompachy, Eslovaquia. Fue llevado a Auschwitz el 23 de abril de 1942 y tatuado con el número 32407.
(...)
Gita nació como Gisela Fuhrmannova (Furman) el 11 de marzo de 1925 en Vranov nad Topl’ou, Eslovaquia. Fue llevada a Auschwitz el 13 de abril de 1942 y tatuada con el número 34902, y Lale volvió a tatuarla en julio cuando pasó de Auschwitz a Birkenau. 
(...)
Gita murió el 3 de octubre de 2003
Lale murió el 31 de octubre de 2006



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada