dissabte, 11 de març del 2023

El salvatge dels Pirineus

Un jove hereu que decideix quedar-se a viure en una zona recòndita, una mare angoixada que lluita per rescatar-lo sense respectar la seva voluntat, un germà que el menysté i que només desitja desfer-se'n d'ell, una cunyada vídua que vol mantenir el seu status i fa mans i mànigues per tal de quedar-se embarassada d'ell...
Tot plegat una història força delirant i inversemblant, però alhora distreta.

Vall de Pineta
Setembre 2021

El jove Ventura, fill d'una de les famílies amb més poder de la comarca, i notari de professió, ha participat en una batuda. 
Ha patit un accident i de cop s'ha trobat perdut i amb dificultat per retrobar-se amb els companys, els quals tampoc no posen massa interès en rescatar-lo.
En contra de tots els pronòstics, el jove s'hi ha trobat bé perdut entre les penyes i decideix quedar-s'hi a viure:
Veïns del poble de Malpui, batlle, metge... (...), us notifico a tots que he pres la ferma i lliure decisió de quedar-me a viure aquí dalt, a la terra que, per dret de descoberta, em correspon, per la qual cosa només us prego que em deixeu en pau.
(...)
Com cada nit, abans de acotxar-se, va anar a treure el nas al mirador del poble.

Tot plegat ocasiona un considerable enrenou al poble, i de manera molt especial en la seva mare. No així en el germà que considera que li ha arribat l'oportunitat de fer-se amb la considerable herència de la família:
Nosaltres hem fet tot el que bonament hem pogut perquè tornès a casa. Si no vol baixar, per ell va el pollastre. 
(...)
Ras i curt, que el batxiller Mir, considerant-se un home savi i diferent de la resta dels mortals, ha deixat de banda la societat per tal d’esdevenir completament lliure. 

El temps segueix el seu curs, mentre que el jove es manté ferm en la seva decisió de quedar-se a viure en el racó que, segons ell, ha conquerit i en el que s'ha anat acomodant un habitacle i un petit hort.
Així les coses, la mare mor i el problema es veu agreujat:
Sisplau o per força que hauria de baixar el Ventura, ja que, morta la mare, ningú no li faria pujar el menjar allà dalt a la penya.

Es torna a fer un intent de rescatar-lo. Recordem, però que això és contrari a la voluntat del noi que ha decidit quedar-se a viure sol:
Els diumenges acostuma a quedar-se tot el matí al mirador. Còmodament assegut al pedrís encoixinat amb un tou de fenàs i protegit pel brancatge de la savina, deixa vagarejar la vista damunt la fondalada de la Comella. 

Però no ha estat només la mare qui ha mort, també el germà ho ha fet i ha deixat vídua sense fills, que malda per fer-se amb l'herència familiar i no se li acut res més que visitar el jove per fer-li una proposta:
-Què hi vens a buscar, a la meva propietat?
-Llavor -va respondre ella-. 
-Llavor de criatura (...) Tres nits senceres s’hi va passar, allà dalt. 
(...)
La maternitat furtiva, igual com abans el rang de mestressa del Poblador, li havia pujat al cap. En comptes de tancar-se avergonyida, no parava ni un moment a casa, tot el sant dia rodava pels carrers. 

I ja pràcticament arribem al final de la insòlita història, quan el refugi que s'ha construït el que ja tothom coneix com "El salvatge dels Pirineus", es comença a esfondrar, i de nou sorgeix la qüestió de rescatar-lo, aquest cop mitjançant un globus aerostàtic:
La feixa està condemnada a desaparèixer.
(...)
Efectivament, es tractava d’un aerostàtic amb tres figures humanes movent-se dins la cistella. (...) Va seguir tota l’operació d’aterratge.
(...)
-I hem vingut expressament per vós, senyor Ventura Mir, per portar-vos a casa si així ho desitgeu.
(...)
Tingueu en compte que tot lo que veieu, marges, arbres, camps de conreu, tot, àdhuc el matoll més insignificant, absolutament tot està convenientment escripturat i enregistrat a l’arxiu de la Feixa. 

I jo ho deixo en aquest punt, si voleu saber com acaba aquesta història, haureu de llegir el llibre.


El salvatge dels Pirineus
Pep Coll
327 pàgines

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada