dimecres, 26 de juny del 2024

Les quatre vides de l'oncle Antoine

Jo he tingut un oncle que va desaparèixer mentre lluitava al costat de les tropes republicanes. Mai més no s'ha sabut d'ell, ningú va saber mai si era viu o mort, tot i les notificacions contradictòries que van rebre els seus familiars d'aleshores. El més probable és que es trobi perdut en alguna de les moltes cunetes del territori i que mai no se'n recuperin les seves restes.
Del protagonista que avui ens ocupa, el seu nebot en té més informació. Veiem:
Antonio Aliaga Pérez fou un valencià de l’exili. (...) No es va sotmetre a aquell destí gris, misèrrim. I pagà molt cara la seua gosadia.
(...)
Un fragment difús, però essencial de la memòria familiar que necessitava algú per interpretar els papers de cronista, d’historiador i de detectiu. 

Mollerussa

Coincideixo amb el seu sentir que molts cops m'ha assaltat, però que no tinc ni la més mínima possibilitat d'afrontar:
T’enfrontaves al repte de refer una història que t’havia estat revelada en la infantesa, però que ningú de la família havia pogut reconstruir fidelment.
(...)
Decidir el com és un pas. Però la veritat és un os ben dur de rosegar. 
(...)
Algun dia ens fondrem amb els morts. I algú, quan ja no hi serem, potser contemplarà les nostres fotografies amb la mateixa sensació de dialogar amb els qui ja no són vius,

I mica en mica, comença la recerca i les troballes:
Antonio Aliaga Pérez, un nadó d’ulls obscurs i vius com una anguila, vingué al món el 4 de juliol del 1924, dos anys més tard del naixement de Pilar, el 1922.
(...)
Els avis no foren uns herois: tenien penjat l’estigma i boques que alimentar. Acotaren el cap  per passar el millor possible aquell temps d’ignomínia i privacions.

No hi ha cap dubte, coincidim en molts dels seus afanys i tristos records:
Antonio, un fill dels perdedors, mai no canvia de bàndol.
Els germans d’Antonio no saben delimitar el grau de compromís amb el Partit Comunista d’Espanya. 
(...)
Havies tornat de França amb la sensació que de les quatre vides del teu oncle, la del pare ferroviari, la de l’activista en la clandestinitat, la del legionari i la de l’exiliat, la darrera presenta els contorns més nítids. (...) Ja ets al novembre del 2012.

A diferència del que he pogut recollir del meu familiar, de l'Antonio hi ha alguns confusos records junt amb algunes fotografies que, d'alguna manera, poden aportar alguna minsa informació:
Antonio és llicenciat de la Legió amb vida. Molts dels seus companys no podien dir el mateix. (...) L’oncle mamprèn una nova vida a l’exili, a Tournay, als Pirineus.
(...)
No disposes encara d’informació sobre quin era el regiment de l’oncle, ni quines foren les seues destinacions, més enllà de la datació d’unes fotos i el vague record familiar que situa Antonio a Dien Bien Phu.

En algun moment, l'autor sent que ha arribat a un topall que ja no li permet avançar en cap direcció:
Ho intentes, però no ets capaç de reconstruir l’horitzó d’expectatives que t’havies creat. (...) Si no podies trobar les petjades d’Antonio en el PCE, almenys podies provar de reconstruir les tasques que, suposadament, li encomanava el partit.
(...)
Mai no sabràs bastant.

I arribats a aquest punt hi ha una trobada, fugaç, però en certa mesura esperançadora:
Fa mesos que vius les quatre vides d’Antonio, però tu també has de viure la teva, bellugar-te en el present immediat.
(...)
Pere ha trobat un nebot i tu un cosí, però allò cabdal és que Christian ha conegut una germana. (...) El teu cosí viu a Angers.

I amb la trobada, d'altres referències: Cartes, algunes paraules del protagonista de la història, de la recerca:
Fins ara t’havies apropat a Antonio a través de la visió d’altres persones, de les seus petjades. Ara és diferent. (...) Cartes de paraules i lletres de vegades amuntegades, aprofitant tot l’espai, ocupant els marges, reflectint de manera gràfica el desordre existencial.
(...)
Comptat i debatut, la correspondència ajuda a construir una devastadora història de desamor. 
(...)
La correspondència serveix per lligar uns quants fils solts, però no tots.

Arribem al final del relat:
Fins i tot les guerres més acarnissades s’acaben. Per desgast o per aixafament.
(...)
Quan va morir tenia trenta huit anys.
(...)
Després d’una existència atrafegada, d’un discret activisme contra la dictadura, d’haver de fugir i anar a parar a un cos d’elit. Una vida gens convencional. Amb zones de penombra que seran, per sempre més, secret del sumari.

I ara ja sí, un cop endreçats els records, es pot anar tancant la carpeta. Gairebé gosaria dir-ne que es pot sentir afortunat:
Ha arribat l’hora de guardar les coses en els calaixos, de tancar de nou les finestres, de tapar els mobles amb llençols usats, d’un no-color rebregat.
(...)
Has fet una llarga immersió en la història d’Antonio mentre et senties un sac de boxa a mercè d’un grapat de paios amb tones de testosterona. 

  

 

Les quatre vides de l’oncle Antoine
Xavier Aliaga
222 pàgines 

dimarts, 25 de juny del 2024

Un record confús

Al bosc del Catllaràs

El narrador/protagonista d'aquesta història verídica, en Sorj Chalandon, havia viscut molts anys amb el record somort d'un comentari del seu avi patern: "Ets fill d'un malparit".
És obvi que no triem la família, però hi ha casos, com el que comentarem, que ens podem sentir marcats per determinades accions o també omissions dels nostres avantpassats més propers. Ja entendreu que penso en els pares i, potser anant una mica més lluny, els nostres avis.
I no em refereixo només de les discrepàncies pròpies de la diferencia d'edat: com el mateix narrador, vaig una mica més lluny.
Però el millor serà deixar la paraula a l'autor:
Al maig de 1943, dissimulat entre quatre cases a l’entrada d’Izieu, aquest refugi va esdevenir la Casa dels Nens. Un lloc de pas, la baula forta d’una cadena de salvament cap a altres famílies d’acollida i la frontera suïssa.
(...)
Tot va molt de pressa. És l’horror. Els militars esbotzen les portes, arrenquen els infants de la taula on esmorzen, regiren l’aula, les golfes, sota els llits, les taules, tots els racons, fan baixar el ressagats i reuneixen la quitxalla tremolosa a l’escalinata. Sense roba de recanvi, ni maletes, ni sacs, res de res. Amb els quaranta-quatre nens, també detenen set adults.

Un record dolorós i cruel en què un grup de militars assalten un petit recer de pau i empresonen els petits que s'hi refugiaven i els adults que els hi donaven suport i coneixements.
Entre aquest grup d'assalt, ho sabrem ben aviat, s'hi trobava el pare de l'autor:
Vaig trigar anys a saber-ho i vaig necessitar una vida sencera per entendre’n el sentit: durant la guerra, el meu pare havia estat al “bàndol dolent”.
(...)
El pare sempre m’explicava històries de soldats. (...) Però no m’havia parlat mai de la seva guerra.
(...)
No vaig gosar mai fer-li preguntes directes. No les hauria respost, a més. La frase de l’avi era l’única veritat que em quedava. Tota la resta no havia estat més que una impostura.
-Ton pare estava al bàndol dolent. 

El pare sempre defuig cap conversa que pugui dur a aclarir qualsevol dubte al respecte. Fins que un dia...:
-L’avi et va dir la veritat.
Un cop de puny.
(...)
¿Què és el que em va dir, l’avi?
El pare va arronsar les espatlles.
-Ho saps prou bé. Tot allò de la guerra. Aquelles collonades.

Però no és pas que se'n penedeixi o se n'avergonyeixi:
El que la gent pensa, se me’n fot. El que tu penses, també se me’n fot.

I seguint les indagacions:
El 18 d’agost de 1945, el Tribunal de Justícia de Lilla havia condemnat el pare a un any de presó i cinc anys de degradació nacional per “actes perjudicials per a la defensa nacional”.
(...)
Així doncs, ¿què vas ser, pare?
¿I qui, perquè et condemnés un tribunal de depuració?

Tot aquest seguit d'indagacions té lloc mentre es celebra el judici a un conegut nazi: En Klaus Barbie a qui el pare admira profundament:
Després de la descoberta dels documents judicials, fins i tot la seva veu em posava neguitós.
(...)
La primera audiència li havia agradat. Volia tornar cada dia. I també localitzar-me a la sala. 
(...)
Era com si la presència de Klaus Barbie li hagués revifat la força, l’arrogància, l’odi.

Només faré una petita referència al judici. Tota la resta, comentat de manera força minuciosa, la podeu trobar si llegiu el llibre:
Els dos dies sense l’acusat no van ser temps perdut. El tribunal va poder evocar les seves malifetes a Bolívia després de la guerra.
(...)
I llavors van arribar. Els noms fràgils, les veus enrogallades, les frases tremoloses, les esquenes encorbades o orgulloses, les mans crispades a la barra, els records, que s’amunteguen, que s’escapen, que esgarrapen la memòria o que no es presenten, les llàgrimes reprimides, els ulls secs, les enrabiades sordes, les ànimes en repòs, les cames gastades d’una vida a peu dret, els cabells blancs, els terns rics, els vestís pobres, els fantasmes.
Per fi els testimonis.

I mentre el judici segueix, les indagacions del fill continuen i van donant els seus fruits:
Quan tenies divuit anys, et vas allistar voluntari a l’exèrcit.
(...)
El pare i la seva història, ajuntats a la mateixa sala, en secret. La seva vida de mentides i la seva guerra de debò.
(...)
Va comparèixer davant els jutges, no pas davant el seu fill.
(...)
Com els policies, els gendarmes o el teu jutge, em costa seguir-te. (...) És demencial. Alguns neixen perquè els enterrin, d’altres, com tu, es creuen immortals. 




Al bosc del Catllaràs

A mode de resum:
Klaus Barbie va morir  a Lió el 25 de setembre de 1991, reclòs a la presó Saint-Paul.
Tenia setanta-set anys.
El meu pare va morir a Lió el 21 de març de 2014, internat a l’hospital psiquiàtric Le Vinatier.
Tenia noranta-dos anys.
(...)
El pare havia estat un SS. Vaig entendre el que significava ser fill d’un malparit.


 

 

Fill d’un malparit
Sorj Chalandon
Traducció de Josep Alemany
313 pàgines

 

   Podeu trobar una informació força aclaridora en aquest enllaç:

 

dissabte, 8 de juny del 2024

El poder de los hábitos

Passejant per la Vall d'en Bas
Juny 2024

Una lectura molt amena que, sense resultar una gran descoberta, sí que ens pot ajudar a reafirmar la importància que tenen els hàbits en la nostra vida i fins a quin punt, poden influenciar en modelar o modificar determinades conductes.
Veiem-ho.

Comencem amb la presentació del contingut:
Este libro está dividido en tres partes. La primera sección se enfoca en cómo surgen los hábitos a nivel individual.
(…)
La segunda parte examina los hábitos de empresas y organizaciones exitosas. 
(…)
La tercera parte examina los hábitos de las sociedades.

Algun cop ens hem demanat respecte el funcionament dels hàbits?:
Según los científicos, los hábitos surgen porque el cerebro está constantemente buscando la forma de esforzarse menos. (…) Un cerebro eficiente requiere menos espacio, lo que se traduce en una cabeza más pequeña que facilita el parto y provoca menos mortalidad infantil y de las madres.
Tot i això, val a dir que: "Los hábitos no determinan el destino".

He estat fumadora poc depenent, uns quants anys. Molts cops m'he demanat si el fet de fumar es podria considerar un hàbit o un vici? O certament hi ha alguna diferència?:
Los hábitos nunca desaparecen del todo, en realidad. Se quedan codificados en las estructuras del cerebro. (…) Si no existieran los bucles de los hábitos, el cerebro se apagaría al sentirse abrumado por las minucias de la vida cotidiana.
(...)
Los hábitos no solo son una ventaja, sino que también pueden ser una maldición.
(...)
Quizá no recordemos las experiencias que generan nuestros hábitos, pero una vez que se hospedan en nuestro cerebro, influyen en la forma en que actuamos, con frecuencia sin que lo notemos. 

Bé, segueixo amb el tabac. Potser encendre la primera cigarreta va ser una qüestió de rebel·lia per l'època i el fet de ser dona, però i després? Puc recordar situacions que l'automatisme m'impulsava a encendre'l: Com per exemple, trucar o contestar trucades del telèfon. 
Aleshores, i tenint sempre en compte que no parlo d'un hàbit massa implementat, podria reemplaçar-lo per alguna altra cosa?:
¿Por qué las diferentes recompensas afectan el cerebro de formas distintas?
(...)
Esto explica por qué los hábitos son tan poderosos: producen ansiedad neurológica. La mayor parte de las veces, esas ansias emergen de forma tan gradual que no somos conscientes de su existencia, por lo que muchas veces tampoco percibimos su influencia. Sin embargo, conforme asociamos las señales con ciertas recompensas, un ansia subconsciente surge en el cerebro y pone en marcha el bucle del hábito.
(...)
Los científicos han estudiado los cerebros de alcohólicos, fumadores y comedores compulsivos, y han medido cómo su neurología -las estructuras del cerebro y el flujo de sustancias neuroquímicas dentro del cráneo- cambia a medida que las ansias se arraigan.

Soc conscient que he simplifica molt amb el tema del tabac, i que es pot parlar d'altre tipus de substàncies més arrelades o més pernicioses, però també he conegut qui ha tingut seriosos problemes per deixar el tabac.
Tot i això, és possible?:
Las evidencias son contundentes: si quieres cambiar algún hábito, debes encontrar una rutina alternativa.
(...)
Y los científicos han observado también que los cambios de hábitos no solo modifican las vidas de los individuos, sino que también pueden cambiar empresas, organizaciones y comunidades.

Tot i que ja havia llegit força estudis al respecte, m'ha semblat interessant per la manera tan gràfica de presentar-ho, l'exemple de com ens utilitzen les empreses (algunes o totes?) per aprofitar-se de la relativa facilitat en crear-nos hàbits, o dependència, segons es miri:
Antes las empresas solo sabían lo que sus clientes querían que supieran (…) Te sorprendería saber cuánta información circula allá afuera, y todas las empresas la compran porque es la única forma de sobrevivir. 
(...)
Cambiar de domicilio, casarse o divorciarse, tener un nuevo empleo o que te despidan, que alguien llegue a vivir a tu casa o se vaya de ella -según Andreasen-, son cambios de vida que hacen que los consumidores sean más vulnerables a la manipulación de los profesionales del marketing.

I anat un pas més enllà:
No hay mayor alteración de vida para la mayoría de los clientes que la llegada de un hijo. (…) Los padres y las madres compran muchas cosas.
(...)
Los hábitos conductuales impiden que nos abrume la cantidad interminable de decisiones que de otro modo tendríamos que tomar a diario.
(...)
Tanto si es para vender una canción nueva, un alimento nuevo o una cuna nueva, la lección es la misma: si vistes algo nuevo con viejos hábitos, a la gente le resulta más fácil aceptarlo.

En l'exemple que ara segueix, la ludopatia, recordo l'inici de la implantació de les màquines "tragaperras" en qualsevol bar o granja, amb la gent enganxada davant les màquines, deixant molts cops uns diners que s'havien de destinar a altres qüestions més importants. La meva mare s'hi hauria referit qualificant-lo de "misèria":
No está claro si los cerebros de los ludópatas patológicos son distintos porque nacen de esa manera o si la exposición prolongada a las máquinas tragaperras, los juegos de póquer en internet y los casinos puede cambiar el funcionamiento del cerebro.


 

Passejant per la Vall d'en Bas
Juny 2024

Són molts els exemples i moltes les qüestions que planteja el llibre. D'alguns possiblement en som conscients, però d'altres, si més no en el meu cas, van suposar un sotrac pel sorprenent que em van semblar.
I és que:
Cientos de hábitos influyen en nuestra cotidianidad: definen cómo nos vestimos por la mañana, cómo les hablamos a nuestros hijos y cómo dormimos por las noches.
(...)
Ahora bien, para modificar un hábito debes tomar la decisión de cambiarlo. 


 
El poder de los hábitos
Charles Duhigg
415 páginas

dijous, 6 de juny del 2024

La promesa

 


La historia d'una família blanca a Sudàfrica, recollida sota un prisma original com és la trobada en diferents vetlles de difunts.
De sobte he recordat la meva infantesa quan es vetllaven els difunts al mateix domicili i sovint eren les veïnes més properes les qui s'encarregaven de "vestir el difunt", que incloïa la neteja del cadàver i, si calia, en especial quan es tractava d'una dona, pintar-li les celles i potser un toc de color a les galtes i els llavis.
I aquest record és de Barcelona, del barri que es coneix com El Raval.
No sé el què es parlava en aquestes vetlles perquè a les criatures ens estaven vedats aquest tipus d'actes. Val a dir que sortosament perquè aleshores tot el que feia referència als difunts ens feia por.

Però de fet, la novel·la tracta d'explicar la segregació de l'apartheid. I dic tracta perquè el tema és molt complex i, tot i que pugui semblar que s'ha resolt, ha arribat fins els nostres dies.

La primera vetlla que ens explica és la de la mare i ho fa des del punt de vista de l'Amor, la seva filla petita:
El trajecte des de l’escola fins a on viuen els Laubscher, a Menlo Park, no és gaire llarg, però avui el temps es fa etern.
(...)
La meva mare és morta. El portal a través del qual vaig entrar al món. No hi ha camí de sortida, no n’hi ha hagut mai.
(...)
No vol anar a casa, perquè en el moment que ho faci es farà evident la veritat: que alguna cosa ha passat, que la seva vida ha canviat i que no tornarà a ser mai més com abans. 
(...)
Demà tot això ja haurà canviat, el cos ja farà hores que no hi és i la seva absència permanent serà substituïda per plans, arranjaments, reminiscències i també pel temps. Sí, demà mateix. La desaparició comença immediatament i, en un cert sentit, no s’acaba mai.
Però mentrestant hi ha el cos, aquest fet carnós i horrible. 

Coneixerem la Salomé, la minyona negra. Ella, de manera subsidiària, tindrà un paper important en tot el relat i és que la difunta li ha promès que li deixarà com a herència una mísera casa pròpia i un bocí de terra:
La Salome estava amb la Ma quan es va morir, al costat del llit, tot i que sembla que ningú la veu, com si fos invisible. I allò que la Salome pugui sentir també és invisible.
(...)
Quan es pon el sol, que aquí ho fa d’una manera especialment vívida, totes les visites ja se n’han anat i només roman la família.

L'Amor tindrà un paper important en aquesta història, però ara, malgrat que li havien promès que no tornaria a l'internat, sembla fer nosa a tothom:
L’Amor té tretze anys i la història encara no l’ha trepitjat.
(...)
L’endemà la tornen a enviar, juntament amb la maleta, a l’internat.

Fem un salt de deu anys, quan la mort del pare, els colpeja, on ara l'Anton, el germà gran, se n'ha de fer càrrec:
De moment l’únic que saben segur és el que l’Astrid li ha explicat, que el Pa està inconscient a l’UCI de l’hospital H.F.
(...)
Gairebé deu anys de distanciament, durant els quals l’Anton ha hagut de passar per coses terribles, molt més enllà dels límits. I ha d’acabar així, anant a correcuita a la capçalera del llit del seu pare, a qui ha picat una serp.
(...)
L’Anton es passeja pel pis durant hores (...) Sembla com si estigués buscant alguna cosa, però realment no és així. Ja ha arribat a una decisió.

I què se n'ha fet de l'Amor?. Ella recorda l'antiga promesa feta per la mare a la Salomé, que mai no s'ha complert. Tot i que l'Apartheid sembla haver-se acabat i tots blancs i negres tindran els mateixos drets:
L’Apartheid s’ha acabat, ho veus? Ara podem morir l’un al costat de l’altre, en una proximitat íntima. L’únic que encara hem de resoldre és com viure.
(...)
És la primera vegada en molt de temps que l’Amor pensa en la granja. Ha après, o potser sempre ho ha sabut, que si vols tirar endavant el millor és no mirar enrere.
(...)
Tot gira al voltant dels diners. Una abstracció que determina el teu destí.

De nou deu anys; un nou funeral que s'ha complert i una promesa que segueix sense complir-se:
El funeral ja s’ha acabat, s’han fet els gestos que tocaven i el grupet de gent es pot anar desfent, amb la incertesa que prové del fet de ser aquí a fora.
(...)
La granja és gran, hi ha lloc per a tothom, i fa anys que els tres fills no es veien. Així, doncs, la gent es posa sentimental fins i tot durant el dol.
(...)
El punt zero de la mort ja s’ha començat a encongir darrere seu, ningú és capaç de viure amb unes emocions tan intenses durant tant de temps. 

Li ha arribat el torn a l'Astrid, la germana. Ha estat un robatori violent que ha acabat amb assassinat:
Els sud-africans es maten entre ells per divertir-se, o almenys això és el que sembla de vegades, o per unes quantes monedes, o per una petita discussió. Tiroteigs, apunyalaments, estrangulaments, incendis provocats, enverinaments, asfixies, ofegaments i pallisses / dones i marits matant-se mútuament / pares assassinant els seus fills o a la inversa / desconeguts que es carreguen altres desconeguts.
(...)
El temps passa d’una manera diferent per a aquells que estan exclosos del món. En determinats moments del dia, el temps és com el trànsit, o com una ombra definida que centímetre a centímetre va guanyant terreny.

De nou l'Amor assisteix a una vetlla, de nou la qüestió de la promesa incomplerta, de nou, l'oblit:
Reconeix l’Amor només a l’últim moment. (...) Ja no és tan jove. Cap de nosaltres ho és. 
(...)
Dins la casa també hi ha esquerdes, coses trencades i petites destrosses. (...) Tot es veu empolsegat i una mica deteriorat, pel que sembla aquí la neteja brilla per la seva absència.

I ja arribem al final, com no podia ser d'altra manera amb una nova vetlla, la del germà gran, l'Anton:
L’Amor s’ha volatilitzat. Ha desaparegut del mapa. 
(...)
Al comiat de l’Anton hi assisteix només un grup petit de gent, una barreja heterogènia de mig amics, família i uns quants espontanis.
(...)
L’Amor apareix al cap d’un mes. (...) Li agradaria pujar i visitar la granja. Té una proposta que li agradaria comentar i és millor fer-ho personalment.

I acabo. Amb una frase lapidària de tot el procés: "L’apartheid va dividir durant més de quaranta anys la societat sud-africana" i una interesant entrevista amb l'autor que podeu consultar clicant aquí:

 

La Promesa
Damon Galgut
Traducció Àfrica Rubiés Mirabet
315 pàgines

dissabte, 1 de juny del 2024

Morir sabent poques coses

Un recull de relats on el denominador comú és la mort vista des de diferents angles, fins i tot algun de tant inversemblant que resulta francament divertit. O no.

Grafit a Sabadell


De les morts prematures:
... sospito que quan algú se’n va massa d’hora, no se’n va mai una sola vegada. Se’n va tants cops com veus ho expliquen, com telèfons que tot d’una sonen a les nits, com frases que continuen entretallant-se durant les setmanes i els mesos següents. 

Un transportista que tot i que ha vist molt món, ara ha pres una decisió molt meditada.
Us deixaré amb la incògnita de si podrà realitzar o no el seu somni, però ja sabeu que tots aquests relats tenen un denominador comú que és la mort:
El transportista admet que no ha vist tant de món com li agradaria. Però tampoc cal ser un gran explorador per saber que un dels espectacles més impressionants del planeta és aquest: veure despuntar el dia passat el cercle polar àrtic.
(...)
El transportista és gat vell i té claríssima la fórmula: quan condueixes, calefacció més manca d’estímuls és igual a son.
(...)
Ja feia temps que havia moderat el consum d’alcohol i, sexualment, tenia les seves necessitats puntuals cobertes. 

L'amor, l'estimació, la companyia és molt més que el sexe. I és durador. I és compartit. O en cas contrari és hipocresia. És egoisme. És desitjable mantenir-lo lluny i a ser possible esborrar-lo no ja només de la vida, sinó del pensament: 
Saps quants dies fa que som a l’hospital? Demà en farà trenta. Es diu ràpid.
Al principi dormia aquí, amb tu, cada dia, però va arribar un punt que ja no ho vaig poder suportar. Les nits. El soroll del passillo.
(...)
Se sent tot. Les portes de l’ascensor, el ruuum i el cling, l’amunt i avall d’infermeres, camilles i jo què sé. (...) La primera nit no vaig ni clucar l’ull. 

Sóc de les que considera que el dolor i el record són quelcom d'íntim, però alhora, d'alguna manera les vetlles s'acaben convertint en un acte de convenció social, amb les frases sempre recurrents que per molt sentides que siguin, són fàcilment buides:
Després de l’impacte emocional que provoca un traspàs, siguem clars, per la majoria de persones ens convertim en un “Ai, sí, pobret” que va florint de tant en tant però cada vegada amb menys força.
(...)
Passa una altra setmana i aquí ningú agafa el toro per les banyes. Com que genera interacció, la foto encara continua apareixent als timelines de totes les amistats.

He deixat pel final aquest relat. M'hi he referit al començament: Una història inversemblant, que adquireix un to distès, però que en el fons té un deix irònic que fa reflexionar.
Parlen les flors:
Tanatoris! Cementiris! O qui és que fa guàrdia a la tauleta d’un hospital quan la vida els hi penja d’un fil? Nosaltres, les flors.
(...)
Ha arribat l’hora. Abans que la següent volta d’aquesta cinta negra i enganxosa ens escanyi del tot, us ho demano: fem-nos record i alhora membres de ple dret d’aquest paisatge, fem-ho embellint fins a l’últim bri de vida que ens quedi. Perquè n’hi ha que no tenen temps d’acomiadar-se, ni de deixar escrit si volen misses o cançons. 
 
  Podeu recuperar una interessant entrevista amb l'autor, clicant aquí.

 

Morir sabent poques coses
Joan Enric Barceló
213 pàgines