dimarts, 23 de juliol del 2024

Records d'un soldat de la Lleva del Biberó


Alto de Igal. Navarra
Juliol 2013
            

De ben joveneta ja em va impressionar la història dels soldats de l'anomenada "Lleva del Biberó" 
Van ser joves adolescents, gairebé nens encara, que, amb els anys i les diferents lectures al respecte gairebé es podria afirmar que, per qüestions de política que diguem-ne que se m'escapen, van ser enviats a una mort segura.
El meu pare, que va coincidir amb la seva arribada al front de l'Ebre, comentava (poc i esgarrifat) que alguns que van ser ferits els va sentir plorar cridant la mare.
Aquest és un relat confegit a partir dels records d'un d'aquests joves, que va participar en aquella cruenta  batalla. Ell, el protagonista, va sobreviure.

Poc puc afegir, que no sigui donar-li veu, de manera lamentablement reduïda a l'autèntic protagonista de la història com a representant dels que mai no van tornar:

Parla en Ramon:
S’han escrit moltes pàgines parlant de la Guerra Civil espanyola. Molta gent ha escrit, amb més o menys coneixements, i amb més o menys parcialitat, grans volums d’història explicant-nos el com i el perquè; què feien els generals i els polítics. Però no s’ha dit gran cosa del que tot plegat va representar per a la gent corrent.

Havia començat la Guerra Civil. Era un camí sense retorn i ja res no tornaria a ser mai més igual per a cap de nosaltres.
(...)
Els militars i la dreta havien anat massa lluny i havien provocat un esclat revolucionari, i les revolucions van implacablement acompanyades de la violència i el desordre.

Les seves primeres impressions, coincideixen amb alguns dels records del meu pare:
Mai no s’havia vist un exèrcit més esparracat: no hi havia el més petit intent de donar un cert aspecte militar a la comitiva de camions carregats amb els primers voluntaris que marxaven al front. 
(...)
Més que un exèrcit que anava a la guerra semblava una corrua anant cap a un aplec. 

En la seva etapa utòpica, el nostre relator, es va comprometre, afiliant-se a la CNT:
La meva afiliació a la CNT va arrossegar alguns companys de l’Institut-Escola Pi i Margall, però no gaires.
(...)
De moment, el nostre objectiu -i parlo del nostre reduït grup d’amics i companys- era contenir el feixisme.
(...)
La guerra ens arribà a Barcelona, no sols amb els bombardeigs, sinó també amb la continua arribada de refugiats.

I encara immers en la utopia, rep la sacsejada de ser empresonat:
Just després del meu aniversari a casa es va rebre una citació perquè em presentés a la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana a fi de prestar una declaració.
(...)
Dos dies després dels interrogatoris un cotxe cel·lular ens traslladà a tots dos a la presó Model.
(...)
La tarda del 15 de febrer de 1938 vaig ingressar a la presó Model de Barcelona per ordre del Tribunal d’Espionatge i Alta Traïció acusat de ser desafecte al règim i d’haver comès un delicte de terrorisme.
(...)
La vida a la presó passava monòtona i avorrida, aprenent noves habilitats.

I ja, li arriba la crida a incorporar-se a l'exèrcit. Un exèrcit anomenat "popular", un tant desballestat, sense caps competents, ni equipament:
Concentrats al pati formàvem una colla ben heterogènia. Tots portàvem un equip mínim: un plat d’alumini i una cantimplora.
(...)
Quan van creure que ja podíem agafar un fusell sense fer-nos mal, ni fer mal a ningú, vam passar a la instrucció en ordre obert. Això ens va semblar més divertit.

I avanço estalviant alguns comentaris, per situar--me al nucli del relat: L'Ebre:
La nit del 24 al 25 de juliol, revetlla de Sant Jaume, quan ja fosquejava, es va començar a mobilitzar el personal.
(...)
Per primera vegada vaig tenir plena consciència del que és estar ficat dins d’un combat, amb tots els seus riscos, pors i responsabilitats.
(...)
El dia 3 d’agost ens arribà l’ordre de passar a la defensiva. (...) Els combats van ser èpics. Èpics i terribles. D’una duresa que fa posar la pell de gallina.
(...)
Havia sentit sovint el crit inconfusible d’algú que havia resultat ferit. Era un crit de sorpresa i angoixa al mateix temps.
(...)
Era el dia 15 de novembre de 1938, feia exactament cent catorze dies que havíem passat el riu. Poc després de la mitjanit ens tocà passar-lo una altra vegada, ara en sentit contrari.

I ja, el final del relat, deixant molt enrere la utopia, sortosament viu, és fet presoner i conduit al Camp de Concentració:
No tots els catalans van desertar. Vam ser molts els que vam aguantar el cop.
(...)
Ens havíem rendit a una patrulla de vigilància formada per quatre soldats i un caporal.
(...)
Estava sorprès de veure que els soldats feixistes eren, si fa no fa, com els nostres. Nois que tenien família i que només pensaven a tornar a casa quan s’acabés la guerra.


Coll d'Ares. Setembre 2023
Camí de la Retirada.


I acabo. D'alguna manera un tant relativa, puc afirmar que també vaig patir les conseqüències de la Guerra Civil:
Evidentment, la guerra trastocà les coses, marcà i canvià les nostres vides, en més o menys grau, segons fossin les circumstàncies de cadascun de nosaltres. Passada la tamborinada, ens adonàrem que tot plegat no havia trencat els vincles que ens unien als exalumnes de l’Institut-Escola. 

 

 

De la Utopia al Camp de Concentració
Ramon Arau
Edició a cura de Salvador Domènech
Pròleg de Clàudia Pujol
252 pàgines

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada