dimarts, 26 de novembre del 2024

El poder de la mentida

Se'n coneixien com a mentides, notícies falses, inventades, interessades.. Ara les coneixem com a "fake news", però són la mateixa porqueria de sempre. 

Xemeneia a Sabadell

Res de nou?
Les històries col·lectives són una categoria de relat que hem heretat i que ens explica com a individus. 
(...)
També les històries col·lectives es fonamenten en gran part en fabulacions basades en el desig més que no pas en la constatació d’uns fets.
(...)
Una de les principals característiques de la mentida, per tant, és precisament buscar un benefici o evitar un perjudici.

Segons l'autor, (no cal que en fem massa cas) què seria de la veritat sense la mentida?
Totes les formes de saber compartit s’han generat a partir de la capacitat creadora de l’ésser humà. (...) El progrés és una construcció intel·lectual que emana d’un relat de conquesta propi dels humans, que han fixat realitats que han hagut de creure el màxim d’individus possible, unes suposades veritats per les quals s’ha de lluitar i per les quals cal mobilitzar-se.
(...)
Els humans no ens organitzem a partir de la veritat o de l’interès per conèixer-la, ens definim a partir de la nostra capacitat per generar edificis conceptuals versemblants que siguin prou sòlids per mantenir-se drets.
(...)
El poder no es troba, doncs, en la veritat, sinó en la mentida, entesa com la capacitat per dissenyar, difondre i imposar un relat que afavoreixi uns interessos concrets, s’ajusti o no, més o menys, al fet o a l’objecte.

Periodisme, Internet...
Els periodistes no creen res, representen, interpreten o, en tot cas, imiten. (...) Seleccionar, seleccionar, seleccionar... aquesta és la clau del periodisme.
(...)
El periodisme no només fa una fotografia de la realitat, sinó que utilitza i sofistica tècniques i rutines de producció i consum necessàries per persuadir, per fer veure la realitat d’una manera determinada.
(...)
Cal veure quina és la titularitat dels mitjans i quines són les complicitats i relacions que mantenen amb el poder polític per adonar-se que la coincidència dels discursos i les agendes mediàtiques no és una mera casualitat.
(...)
L’eclosió d’internet ha creat un nou paradigma de la informació. Molt sovint, és l’àmbit on es mouen amb comoditat, i amb èxit, veus apocalíptiques que ens volen fer creure que en el nostre dia a dia estem en mans si fa no fa del dimoni. (...) Som davant d’un invent que per si mateix obre les portes a una nova societat, l’anomenada aldea global, que canviarà el nostre model de vida, el sistema econòmic i, com sempre que això passa, la manera que tenim de concebre el món.
(...)
Tots plegats contribuïm al funcionament d’un gran basar on se subhasten milions de missatges, que es gestionen en forma aparentment anàrquica.
(...)
Quan els governs parlen de regular les notícies falses a internet, en realitat estan parlant de conservar ells mateixos el monopoli de la mentida i l’engany, perquè saben que controlar el relat és una de les bases sobre les quals reposa la seva supervivència.

No ens enganyem, confegir les mentides s'ha convertit, si és que ja no ho era, en tota una tècnica i volgudament o de manera inconscient, hi participem tots, o una gran majoria:
La teoria de la correspondència, sorgida a principis del segle XX, recupera els principis aristotèlics, en contra dels corrents relativistes. (...) Parteix de la necessitat que hi hagi un món extern a qualsevol entitat pensant.
(...)
Una veritat, per definició, és immutable, però n’hi ha alguna que en realitat no ho sigui?
(...)
Com totes les tècniques d’engany, la hipocresia persegueix uns objectius, i en aquest sentit seria igualment rebutjable o condemnable.

El poder ho domina tot i de manera gairebé imperceptible segur que també ens està influenciant en les nostres decisions per molt meditades que tractem de prendre-les:
Qui dictarà què és cert i que no ho és? I després d’haver repassat les diverses tècniques d’engany, quins graus de falsedat seran acceptables?
(...)
El poder és sens dubte la principal font de legitimació de la mentida. 
(...)
El poder, de fet, està tan convençut que domina el relat, que pot amagar sense problema tot el que podria qüestionar-lo.



Encara resten dempeus
Sabadell, Novembre 2024


Confesso que aquesta afirmació m'ha tingut capficada més d'una estona. No estic pas segura d'haver copsat tot el que s'afirma:
Buscar la veritat no significa voler trobar un valor absolut sinó desmuntar els que ens tenallen la llibertat i ens fan esclaus d’un sistema de valors que ens impedeix el progrés. 

Si amb la informació no n'hi ha prou per acostar-nos a la veritat, poca cosa que no sigui el nostre arbitri ens restarà. 
És evident que ens cal molta reflexió: 
L’accés a la informació no és necessàriament la benzina per arribar a la veritat. Pot ser, i sovint ho és, el carburant per construir relats versemblants i fiables encara que s’allunyin de la veritat. 

 

El poder de la mentida
Joan Julibert
187 pàgines

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada