divendres, 24 de novembre del 2023

Unes curioses instruccions:

Una prèvia, molt necessària, al meu entendre:
El llibre que teniu a les mans neix no només per demostrar que la democràcia no serveix i que fins i tot es perjudicial per a la convivència sinó també per provar que la seva alternativa més experimentada -el feixisme- és un sistema de gestió de l’Estat molt millor, menys costós, més ràpid i més eficient.
(...)
(El feixisme)
És com un herpes -els organismes primaris sempre són aquells dels quals s’aprèn més-, que pot resistir durant dècades al rovell de l’ou de la democràcia fent creure que ha desaparegut, per manifestar-se amb més virulència que mai al primer debilitament previsible del seu sistema immunitari.

Només començar ja se'm van encendre totes les alarmes. I és que molts dels esdeveniments d'avui mateix, estan en aquesta línia de la que ens adverteix l'autora, l'any 2019:
Manipulant els instruments democràtics en pot convertir en feixista un país sencer, sense ni tan sols pronunciar mai la paraula “feixisme”, que sempre podria despertar una mica d’hostilitat fins i tot en una democràcia anèmica, sinó actuant de tal manera que el llenguatge feixista sigui acceptat socialment en tots els discursos, que sigui bo per a tots els temes. 

Ja a partir d'aquest punt, entrem de ple al que podria ser un manual d'autoajuda per tots aquells que vulguin encetar una carrera ascendent en el feixisme.
Entre bromes i/o mitges veritats, anirem entrant en un univers no per més conegut menys esgarrifós.
Bé, ara l'anomenen "Extrema dreta" Veieu:

Alguns paràmetres que poden servir (si és que cal) a identificar els trets feixistes.

Líder o cap/cabdill?
Un líder que pot ser posat en discussió no té cap poder real. En canvi, un cap de debò no negocia. Ordena el camí, la direcció, i és el primer que l’agafa.
(...)
La diferència entre el demòcrata sense substància i el cap rau aquí: el cap no discuteix.
(...)
El segon avantatge de tenir un cabdill és la rapidesa a l’hora d’actuar.
(...)
Una vegada educat el poble a reconèixer-se en un cabdill, el segon pas és mantenir el consens a través d’una comunicació eficaç i tan banal com sigui possible. Banal, sí, hi heu entès bé.

La simplificació que ho pot fer tot més assequible, sense necessitat de pensar massa?:
Tots els instruments, si es fan servir de manera feixista, esdevenen útils al feixisme. (...) A diferència de que passa en democràcia, en el feixisme la finalitat de la comunicació no és fer que t’entenguin, sinó que et confirmin, de manera que tenim molta sort de ser feixistes en l’era d’internet.

Evidentment s'utilitza el tòpic (no per més tòpic menys efectiu) dels "enemics":
No ens podem convertir en feixistes sense un enemic. (...) En democràcia ningú nega a l’adversari la possibilitat de dir el que pensa, organitzar-ho i presentar-ho en forma de programa per demanar el consens.
(...)
Mentre el feixisme no s’imposi definitivament sempre quedarà algú disposat a afirmar que els que venen de fora són més víctimes que els que viuen aquí, però contra aquesta retòrica no s’han d’estalviar atacs directes i deslegitimadors.

Recordeu aquella campanya de "primer els nostres"? Doncs, llegiu:
Així doncs, quan exercim la solidaritat amb els més necessitats és important reafirmar que no ho fem pels més necessitats, sinó pels “nostres” necessitats, i que primer són els nostres.

Creieu que els importa poc o gens escoltar les nostres opinions? I ja ni considero l'opció que les tinguin en compte:
No tots els populismes són feixismes, però tot feixisme és abans que res una forma de populisme.
(...)
El populisme és el contrari de la popularitat, perquè manté sempre la distància adequada entre les necessitats de la massa de ciutadans i la força de qui les pot satisfer. 
(...)
El veritable populista s’ocupa de tothom en la justa mesura: als pobres els ofereix una mica de peix gratis de tant en tant, a la classe mitjana la nevera on guardar el que li sobra, i a l’alta burgesia l’estany on tots podran pagar per pescar.






El fotògraf Jordi Borràs s'ha encarregat de la restauració i postproducció 
de l'obra de Pere Català i Pic, en un projecte que impulsa la Fundació Reeixida 19/07/2021



A mode de conclusió:
No tot és feixisme, però el feixisme té la fantàstica capacitat, si no hi estem a sobre constantment, de contaminar-ho tot.                 



Instruccions per fer-se feixista
Michela Murgia
Traducció de Mercè Ubach
117 pàgines

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada