dimarts, 22 d’octubre del 2024

Un jutge particular

Una petita introducció recollida del pròleg que ens ajudarà a situar el tema.
Val a dir que d'en Bernat de Quintana, el que podríem considerar "protagonista" de l'estudi, no n'havia sentit a parlar mai.
Pel que es recull, va ser nomenat per la Generalitat responsable d'investigar els crims i possibles excessos que es van produir a Catalunya els primers mesos de confusió de la guerra del 1936.
I també, seguint endavant, veurem com les investigacions no sempre van resultar el que s'esperaven fins el punt de ser qüestionades.

Dit això, em permeto obviar la descripció de la seva llarga i complexa trajectòria professional per centrar-me en el tema de l'enunciat del llibre, començant el recull a partir del que va suposar la Guerra Civil i la seva implicació amb la Justícia de la República:
La rebel·lió militar que protagonitzà bona part de l’exèrcit espanyol (...) entre els dies 17 i 19 de juliol de 1936 havia començat a preparar-se poc després de la victòria electoral del Front d’Esquerres a Catalunya i del Front Popular a Espanya al febrer del 1936. (...) Amb el fracàs del cop, el país es fragmentà en dues zones clarament diferenciades.  
(...)
Un cop es consolidà el conflicte bèl·lic, Bertran de Quintana es traslladà a Girona, on inicià la seva carrera com a jutge. 

La serenor dels antics cementiris
Octubre 2024 Per la Serra de Boumort

I avancem:
L’abril de 1937 la vida de Bertran de Quintana canvià totalment.
(...)
La voluntat de control real de l’ordre públic per part del PSUC s’havia anar gestant des de la recomposició del Govern. 
(...)
Va ser precisament arran d’aquesta ordre que Josep Maria Bertran de Quintana inicià l’obertura del sumari sobre els anomenats cementiris clandestins per tot el territori català. A partir de denúncies de familiars de desapareguts o bé pel coneixement que ja es tenia que en llocs concrets  s’havien dut a terme enterraments.
(...)
Un cop era acceptada la denúncia, el mateix Bertran de Quintana es desplaçava al lloc dels fets per indagar personalment.
(...)
Un cop formalitzats els processaments, es duien a terme les detencions i el trasllat a les presons dels inculpats, els quals immediatament passaven a disposició judicial.. (...) Era el moment en què es procedia a realitzar un acarament entre els suposats autors dels fets i els familiars de les víctimes. 

Fins aquí, tot sembla indicar que la investigació preliminar es va efectuar de manera impecable.
Però, els dirigents dels partits afectats, van respondre de manera un tant indignada i col·locant-se a la defensiva:
Fins a la tardor del 1937, la tasca de Bertran de Quintana havia estat tolerada i fins i tot havia tingut el suport dels partits i organitzacions antifeixistes.
(...)
A partir d’aquest moment, tot i la defensa realitzada per Andreu Abelló, les pressions sobre Bertran de Quintana perquè deixés d’investigar els cementiris clandestins, i, per tant, de detenir presumptes culpables, vingueren de diversos partits polítics, sindicats i també dels mateixos processats i els seus familiars.

Cal fer incidència un cop més, en la claredat i implicació personal del jutge Bertrand de Quintana i en la incomoditat dels assenyalats:
Enfrontats per aquests casos, els republicans i els comunistes s’adonaren que si en condemnaven els autors dels assassinats de l’estiu del 1936 hi perdrien tots. (...) Hi va haver diversos jutges de carrera que no veieren amb bons ulls la tasca que realitzava Bertran de Quintana.
(...)
No tan sols es va intentar desautoritzar la feina que estava realitzant el jutge Bertran de Quintana des de la cinquena columna, sinó que, de manera paral·lela, la premsa publicada des de la zona rebel també va cercar desacreditar-la.

I mentre tot això s'anava desenvolupant, els Tribunals Populars i la mateixa Generalitat se sentien assenyalats i interpel·lats per totes les bandes:
Els tribunals populars foren molt benèvols amb els processats i en més d’un 94% dels casos els imputats foren considerats no culpables i alliberats.
(...)
La Generalitat de Catalunya, que havia impulsat l’aclariment dels fets, es va veure desbordada per les circumstàncies. 
(...)
En total, i gràcies a tota la documentació que recolliren les autoritats franquistes, s’elaborà una llista amb 215 persones que havien estat processades pels sumaris dels Cementiris Clandestins.

I tal com he fet al principi del relat, també seleccionaré els esdeveniments posteriors que queden recollits de manera meticulosa al llibre:
A partir del mes de novembre del 1939 Josep Maria Bertran de Quintana aconseguí feina com a professor particular d’espanyol per a uns nens de la família d’Heriette Poulet.
(...)
Les seves males relacions amb els comunistes, nascudes per la deriva que havien pres les seves investigacions en el Sumari sobre els Cementiris Clandestins, foren les causes perquè li fos negat el subsidi que sol·licitar a aquest organisme.

Les dures i injustes vicissituds es multipliquen, fins a arribar al 23 de febrer de 1943:
Quan semblava que s’estava recuperant de la tuberculosi, el 23 de febrer de 1943 fou atropellat per un vehicle al carrer.
(...)
No ha estat possible esbrinar en quin moment es va recuperar Bertran de Quintana dels seus problemes de salut ni a què es va dedicar a partir d’aleshores a Mèxic. 
(...)
La mort el trobà a Mèxic un 5 de febrer del 1960. 

I aquí tanco aquest resum. En el llibre hi trobareu més, molt més i molt interessant. Us el recomano fervorosament:
No hem trobat correspondència de Bertran de Quintana. No hem pogut accedir a cap arxiu provat o familiar, ben ordenat o amb papers rebregats. Res. Això ens ha impedit, i ens dol, no poder conèixer més profundament l’home.

I si cliqueu en aquest enllaç us dirigirà a un interessant programa 
on es comenta a bastament tot el tema que ens ha ocupat.



 

 

El jutge dels cementiris clandestins
Josep M. Bertan de Quintana, 1884-1960
Oriol Dueñas/Queralt Solé
211 pàgines

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada