dilluns, 19 d’abril del 2021

El nedador del mar secret. La mort del nadó.

 

Un obstacle al mig del camí
 Sant Quirze. Març 2021

Hi ha lectures que et deixen sense alè, garratibat, i d’altres, com el que ara m'ocupa, que et corprenen. Totes dues sensacions em resulten agradoses, amb mesura, és clar.

Una parella, que viu en un lloc idíl·lic tot i que un tant apartat al mig del bosc, amb un cotxe que ja fa temps que demana el canvi i una nit amb un temps rúfol. 
Ella es posa de part, i cal marxar cap a l'hospital.

Ell, s'apressa a posar el cotxe en marxa i encendre la calefacció per mirar de temperar-lo una mica perquè el trajecte no li resulti tant penosa a la dona. El cotxe es resisteix a engegar-se, insisteix, s'angoixa, i per fi ho aconsegueix. 

Puja a recollir la dona, i un cop tant acomodada com els és possible, es posen en marxa.

Aquest és l'inici d'un relat breu i intens:

Tan al nord com eren, qualsevol motor se’t podia glaçar, qualsevol bateria se’t podia morir d’un moment a l’altre, i, per trobar un altre vehicle havies de fer més de vint quilòmetres de boscatge frondós. 

Malgrat els entrebancs, tot surt bé i arriben a l'hospital on ràpidament l'atendran, però...

El nen ve girat.
L’ambient semblava immers en un somni (...) Però era en una habitació d’hospital i el seu nen venia girat.

Estalvio afegir gaire detalls del procés del part, per abordar el trist final. El nen és mort.

Arribats aquí podem arribar a imaginar el dolor i el desconsol de la mare; de fet, se n'ha parlat molt en diversos escrits, però i el pare?. Ell no sap què pot fer, a l'hospital li diuen que marxi, l'endemà caldrà  fer tràmits administratius, el voldran enterrar? o potser incinerar...? pensa en quedar-se a acabar de passar la nit: en qualsevol pensió, però al darrer moment enfila cap a casa:

En Laski va conduir fins a casa amb les llàgrimes que li rajaven per la cara, mentre el seu esperit corria amb el seu fill pel temps i travessava el matí del món.
(...)
Tot sol, a la casa a les fosques enmig del bosc, amb una tempesta que bufava a fora i l’ombra de la mort a dins, es va arrupir sota els llençols. 

Ell és això que diem un "manetes", ha construït pràcticament tota la casa i ara es planteja construir el taüt pel seu fill:

El va inundat una sensació d’esglai per haver de muntar el taüt; no tenia gota de ganes de fer-ho, ni de construir res més, ni ara ni mai.
(...)
Vaig construir-nos una casa jo, amb una habitació per a ell, i ara li estic fent el taüt. La feina no és pas diferent. Només és qüestió d’anar fent, a ulls clucs, observant el que fem amb deteniment, sense afegir-hi cap pensament. Així fluïm amb la nit.

Ho han parlat amb la mare i ella, massa trasbalsada ha deixat que sigui ell qui prengui la decisió final. I ara l'assalten els dubtes:

Si l’enterrem aquí, estarem lligats a aquesta terra per a tota la vida. Puc fer que l’incinerin en una funerària, posaran les seves cendres en una urna de metall i ens el podem endur quan sortim de viatge. I algun dia, quan siguem al mig del mar, podrem abocar-hi les cendres.

I entre llàgrimes, es posa a treballar, mentre recorda el seu petit que nedava en el mar secret de la seva mare.

El nedador del mar secret
William Kotzowinkle
Traducció de Yannick Garcia
88 pàgines

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada