dijous, 30 de setembre del 2021

Morir



La primera referència que tenim del protagonista és en una mena de monòleg interior, que m'ha evocat una respiració fatigosa, entretallada, que potser es va apagant tot i que té moments que s’accelera, penso, fruit de la mateixa fatiga o dels efectes de la medicació.
S'interroga amb temor, es troba perdut, tot i que d'alguna manera hi ha quelcom que li resulta vagament conegut.
Algú com jo, que tinc un sentit de l'orientació nefast, puc entendre aquesta sensació entre desconcert i angoixa, al mateix temps que empipada per la situació incòmoda...
No sé on soc.
Hi ha d’haver alguna raó perquè sigui aquí i intueixo que se’m desvetllarà si puc reconèixer el lloc on soc, però no puc perquè no hi he estat mai.
(...)
Sembla una carretera.
No hi passa ningú.
Em dec haver perdut i, en perdre’m, també he perdut el record d’haver vingut.
Però hi soc.

De sobte es troba algú, potser una esperança o també un perill, però la necessitat l'empeny a acostar-se, a presentar-se, a rememorar quelcom que li és proper, dolorós i irreparable:
Em diu el seu nom. Per això li dic el meu.
- Jo sóc el vigilant
Vaig deixar la vigilància a mans dels metges.

Avancem en el coneixement del protagonista: Ha estat molt malalt, en situació greu, ha tractat de ser comprensible amb els metges, els ha donat tota la confiança, però ha empitjorat, res no ha sortit com esperava. 
Es troba allunyat de les deliberacions i les indicacions dels especialistes, cada cop més confuses. O potser era que cada cop el cap li responia pitjor...:
Cada vegada em costava més entendre les coses que em deien i això que sempre ho he entès tot. Hi havia metges que s’incomodaven quan els feia preguntes i n’hi havia que de veritat comprenien que ho volia saber tot encara que al mateix temps no volgués saber res.
O feia preguntes i acceptava les respostes o em mossegava la llengua i em quedava amb les ganes. Però volia fer les dues coses.
(...)
Em recordo del nen que vaig ser i llavors em recordo que aquell nen va ser pare.
Com que em recordo de tantes coses em veig amb cor de creure que estic despert. 
-  No cal que preguntis res, si no vols fer preguntes. Deixa que passin les coses. 
Ja ho vaig fer i van passar coses: la malaltia s’escampava.
Després d l’operació em vaig quedar sense bufeta, sense pròstata, sense les glàndules seminals, sense una pila de ganglis i sense una colla de connexions nervioses que són imprescindibles per a la funció erèctil. Tot d’un cop.

Si mai heu somiat, jo ho faig sovint, potser recordeu algun episodi en què vagaregeu perduts per algun indret més o menys desconegut del què no trobeu la sortida, amb la sensació que ja us heu perdut altres cops al mateix lloc.
Fins i tot, darrerament puc arribar a consultar el mòbil, cercant al "maps" una sortida, com sovint  he fet quan estava desperta, però l'aparell estranyament ara no funciona. Vull trucar a algú que sé que em pot treure del laberint on m'he ficat, però mai no aconsegueixo acabar de marcar un número que està a la memòria preferent.
Normalment arribat a aquest punt, desperto i em costa tornar a conciliar el son. Semblantment li passa al protagonista:
Sé que estic viu perquè encara camino
Tothom ho entén, metàstasi.

Una sortida digna, posar punt i final al patiment, a una vida que fa temps que ha deixat de ser vida. Eutanàsia:
Però cada vegada que repetia la pregunta em repetien la resposta: encara no podem, la llei no ens deixa encara. O sigui que després d’haver-los esquivat tota la vida, al final de la vida topava amb el codi penal. Què trist que la llei et faci això.
(...)
Em van donar píndoles i després bevibles. Però l’efecte de seguida va ser massa lleu.
Em van donar l’inhalador nasal, eficaç com a rescat perquè enganyava el dolor molt de pressa. Però l’efecte de seguida va ser massa curt.
Les últimes setmanes ja depenia de la bomba de perfusió subcutània. (...) I ni així
(...)
Em van dir que ja no em podien curar, però que farien tot el que calgués per ajudar-me a morir, ho havia d’entendre.





Em sembla que ja sé on soc.

Molt recomanable aquesta entrevista a l'autor:

 

Torno a casa
Joan Carreras
117 pàgines

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada