![]() |
30 setembre del 2019 |
Ens trobem a Collserola en una casa familiar, on aquests dies tot són tràfecs, perquè l'avi Cinto celebrarà en breu els seus cent anys de vida i tots els membres de la família s'hi estan arreplegant al seu costat.
Com és de suposar, en totes les famílies s'amunteguen les històries i els secrets. Això serà el que la Blanca Busquets ens anirà transmetent al llarg de la novel·la.
I, tot i que en el relat no es segueix aquest ordre, m'ha semblat oportú que l'homenatjat sigui el primer a presentar. Això sí, penseu en la seva avançada edat i que, potser, els seus pensaments no estaran cronològicament ordenats i passaran d'una cosa a una altra amb una aparent barreja, que no ho és tant. I és que ell, parla poc, mira molt al cel i ho observa tot amb un punt de murrieria:
Durant la guerra volíem menjar i no ens donaven res. (...) Després quan vaig anar al front, sí que vaig menjar, allà sí, perquè no volien que féssim figa a primera línia.
(...)
Per cert, vaig passar tota la guerra amb els mateixos pantalons.
(...)
Vaig tornar de la guerra amb els ulls bruts. I vaig trigar molt, molt, a tenir-los nets. (...) La guerra t’ho embruta tot, també la mirada.
(...)
Fet i fet, vaig haver de casar-me amb la Marianna perquè, si no, els pares em feien fora de casa.(Tot i que ell estava enamorat de la Gracieta que, a més, el corresponia, fins i tot la seva relació havia arribat ben lluny quan, les raons familiars, els obliguen a distanciar-se)
(...)
Amb la Marianna, tot just vam festejar mig any. Després ens vam casar.
(...)
Es veu que cadascú decideix a qui s’assemblen els nens segons els seus gustos o idees preconcebudes.
(...)
Avui faig cent anys. (...) A casa, les coses anaven bé.
Algun cop n'hi ha coneguts, familiars i algun professional, que tenen el mal costum d'adreçar-se a les persones d'edat, com si de criatures es tractessin.
A ells el dec semblar un nen petit i em miren per veure quina cara hi faig. Jo somric, ves què he de fer. Ja m’agrada que m’estimin tant.
I ara parlem d'en Quim, el fill d'en Cinto, que també té els seus secrets, en aquest cas no són pas d'intimitats amoroses, sinó d'extorsions i amenaces:
El pare d’ella em
va posar dues condicions. La primera, que acabés la carrera d’enginyer. La
segona, que anés a treballar amb ell, a
Euskadi.
(...)
Vivíem en un poble petit, allà
on hi havia la fàbrica. Gairebé tots els homes del poble hi treballaven.
Un poble on tothom et saluda
arriba a ser una mica claustrofòbic.
(...)
Tres papers, em va posar la
sogra davant del nas. Tots tres del mateix remitent. Euskadi Ta Askatsuna. És a
dir, ETA
Davant les amenaces, que ja han acabat amb la vida del sogre, en Quim decideix abandonar la feina i la fàbrica que ha heretat del seu sogre; deixar el País Basc i tornar cap a Catalunya amb la família, malgrat que els fills no accepten de bon grat el canvi:
A ella, com a
en Ramon, els vam haver d’arrencar del seu món si us plau per força quan vam
venir a viure aquí. Bé, més a en Ramon que a la Paula.
(...)
El meu pare era lluny quan em
van amenaçar. Em vaig adonar que estava sol, perquè allò no ho podia dir a
l’Irma.
En aquells temps, vaig amagar
la carta de l’extorsió al fons del fons d’un calaix, tal com havia fet el meu
sogre, i vaig aconseguir fer veure que no passava res.
(...)
Ni hi havia escapatòria, l’única
era la de fugir, fins i tot de mi mateix.
(...)
M’enorgulleixo, això sí, d’haver salvat la meva família. (...) La Guàrdia Civil, però va posar vigilància explícita a la meva dona i els meus fills.
(...)
Tenia els diners en un dels bancs més poderosos del País Basc però no vaig entrar a les oficines a treure’ls, ni se’m va acudir, ja n’havia après i sabia que entre tants empleats encorbatats segur que n’hi havia que estaven vigilant els meus moviments.
I ara, passats els anys, sembla oblidat el malson, però s'ha d'enfrontar a la separació de la filla i, potser, a una nova relació, que no ha passat desapercebuda a l'avi:
La cara que fa el meu fill mirant-se el paleta és per llogar-hi cadires. És evident que no li fa cap gràcia l’amistat de la seva filla amb una persona que té un color de pell diguem-ne que torrat.
(...)
Apa! Només faltava aquesta
ara. La meva filla embolicada amb un negre. Però si acaba de separar-se...
Tanmateix, ja es podria esperar una mica. I podria triar algú d’aquí, vull dir
algú blanc. Vull dir que no és que sigui racista, però és que quan m’imagino un
negre a casa ho trobo tot molt fosc.
(...)
Ja el tenim aquí. He estat tan
educat com he pogut, però se’m fa estrany que una persona com ell sigui a casa
meva.
Hem conegut una mica de passada, la Paula i el seu nou amor: Sigui com sigui, em sento en pau, tranquil·la, a punt per començar una nova etapa on la mestressa de la meva vida sigui jo.
I en Ramon i les seves amistats "perilloses" amb una amiga de la infantessa que ara pertany a un grup armat i que el fica en un bon embolic:
Era avorridíssim mirar
estrelles amb l’avi Cinto. (...) Vaig cridar, vaig plorar, vaig enrabiar-me
molt quan vam marxar d’Euskadi.
(...)
Vaig escriure una carta a
l’Aitor tan sentida que segur que el va fer plorar. Li deia que res ni ningú
podria separar-nos. Érem dos amics de l’ànima.
(...)
El pitjor malson de la meva
vida va començar al llit i es va acabar al cap de cinc anys. (...) Com que
l’acusació contra mi estava relacionada amb terrorisme, em podien treure tots
els drets que té qualsevol altra persona.
![]() |
30 de setembre del 2019 |
M'estalvio alguna altra situació sorprenent i inesperada, d'un relat que ha estat entretingut i interessant.
I en aquest cas, a tall de conclusió, he decidit afegir la nota final que ens ofereix la mateixa autora, i és que més sovint del que pensem, la realitat supera la ficció:
Sempre dic i redic que jo escric ficció i que tots els personatges són producte de la meva imaginació. Sí que hi ha, però, històries que copio de la realitat i que adapto a les circumstàncies segons em convé. I en aquesta novel·la hi ha una reproducció força fidel del que li va passar al meu pare a Pamplona.
(...)
El meu pare va haver de “reinventar-se”, com es diu ara, però ben reinventat, perquè amb tantes criatures no era fàcil, tot i que la meva mare també havia començat a treballar a Barcelona.
Constel·lacions
Blanca Busquets
238 pàgines
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada