dijous, 2 de maig del 2024

Sobre la tirania

Torre de la Presó (Segle XI-XII)
Caldes, novembre 2016

Ni més ni menys que 20 lliçons que fan referència a la tirania. 
No n'hi ha cap exemple actual, però per poc que ens hi fixem trobarem similituds preocupants que segur que ens remeten a fets i/o propostes ben actuals.

Respecte a l'obediència "cega":
L’obediència anticipada és una tragèdia política. Potser els governants no sabien inicialment que els ciutadans estaven disposats a transigir amb aquest valor o amb aquell principi. 
(...)
Les persones estan sorprenentment predisposades a ferir i matar els altres al servei d’algun nou propòsit si els ho ordena una nova autoritat.

Les institucions són "sagrades". O no:
L’error consisteix a suposar que els governants que han arribat al poder a través de les institucions no poden canviar o destruir aquestes mateixes institucions, encara que això sigui exactament el que han anunciat que farien.

Alerta amb els símbols, fins i tot aquells que semblin més innocents:
En la política del dia a dia, les nostres paraules i els nostres gestos, o la seva absència són cabdals.
(...)
Fins i tot la història d’insígnies a la solapa està lluny de ser innocent. 

Ètica per damunt de tot:
Els governs autoritaris necessiten funcionaris obedients, i els directors de camps de concentració busquen empresaris interessats a obtenir mà d’obra barata.

Hi ha més d'una manera de mostrar-se violent o, si més no, recolzar la violència:
La majoria de governs, la majoria de vegades, aspiren a monopolitzar la violència.
(...)
Els règims autoritaris en general disposen d’una força policial antidisturbis especial la tasca de la qual consisteix a dispersar els ciutadans que intenten protestar, i d’una policia secreta de l’estat les funcions de la qual inclouen l’assassinat dels dissidents o d’altres persones qualificades com a enemigues. 

Alerta amb les xarxes. Poden ser molt addictives i manipuladores:
Fes un esforç per distanciar-te d’Internet. Llegeix llibres.
(...)
Tot passa molt ràpid, però en realitat no passa res. Cada noticia que apareix als telenotícies és “d’última hora” fins que és desplaçada per una altra.
(...)
Si podem evitar exercir violència contra les ments dels altres que no veiem per internet, els altres aprendran a fer el mateix. 

La veritat és possible?:
Ara ens preocupem molt per una cosa que anomenem “postveritat”, i tendim a pensar que el seu menyspreu pels fets quotidians i la seva construcció d’unes realitats alternatives és una cosa nova o postmoderna.
(...)
La postveritat és el prefeixisme.
(...)
Què és la veritat?. (...) El cinisme genèric ens fa sentir modern i alternatius.

Algunes paraules o idees "trampa":
Avui dia, quan els polítics invoquen el “terrorisme”, parlen, evidentment, d’un perill real. Però quan intenten convence’ns de renunciar a la llibertat en nom de la seguretat, ens hem de posar en guàrdia.
(...) 
La tirania moderna és la gestió del terror. Quan es produeixi l’atac terrorista, recorda que els autoritaris s’aprofiten d’aquests fets per consolidar el seu poder.


Ha estat una lectura interessant en general, en aquest resum i per no estendre'm excessivament, no he recollit pas els 20 punts que  es comenten al llibre. 
A mode de resum final, i per damunt de tot, una especial menció per la llibertat:
Només som lliures quan som nosaltres mateixos els qui tracem la línia entre quan ens veuen i quan no ens veuen.  




Sobre la tirania
20 lliçons que hem d’aprendre del segle XX
Timothy Snyder
125 pàgines 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada