diumenge, 15 de juny del 2014

Festa Major

De petita a Barcelona, al carrer del Carme on vaig néixer, es feia una festa cada any, no li deien ben bé "Major", però hi penjaven a banda i banda del carrer unes garlandes i actuava alguna petita orquestra cantant les novetats de'n Bonet de San Pedro, pasodobles, valsos... en fi tota aquesta mena de músiques pròpies d'un ball de carrer. 

També feien una xocolatada pels petits i de vegades alguna cursa de sacs i oferien la possibilitat que els veïns fessin les seves aportacions més o menys artístiques, cantant o recitant, sempre imitant els artistes que s'escoltaven per la ràdio.

No sé ben bé com recaptaven el necessari per pagar-ho tot, però em sembla recordar que una part venia de la venda dels "fanalets" que els nois compraven a les seves parelles de ball i potser una altra part, com ara, l'aportaven les botigues del barri.

Tot molt senzill, els temps no donaven per moltes alegries, però gairebé tothom sortia al carrer, treia unes cadires, petava la xerradeta (potser fins i tot de política), i segurament per una estona oblidaven les penúries que els havia tocat viure.

Tot això ve a tomb que aquest cap de setmana estan fent la Festa Major al barri on visc. 




A Sabadell, com a totes les poblacions grans o petites, es fa una Festa Major, amb força activitats, grups musicals, exposicions, sardanes, balls populars... i acaba amb un gran castell de focs molt aplaudit per la nombrosa concurrència.

A mi em sembla que amb aquesta festa hauria d'haver-hi prou, però resulta que cada barri també vol fer la seva i d'alguna manera s'aprofita perquè les diferents entitats locals facin una demostració del que han treballat al llarg de l'any. Una mena de festa de fi de curs.



Fins aquí hi podem trobar lògic i natural, també els veïns es troben i xerren i s'esbargeixen, però... sí, hi trobo un però: La festa es fa des de divendres fins a diumenge i la primera nit acostuma a fer-se el que anomenen "discoteca ambulant" o quelcom de semblant, que comença a la mitja nit i s'allarga fins a altes hores de la matinada. Ja sé que tot és opinable, però a mi em sembla del tot innecessari haver de sotmetre els veïns a una nit de vetlla pels exagerats decibels de la música i tampoc no trobo que sigui la millor manera d'oferir diversió als joves.

Les dues nits restants hi actua algun conjunt fent música més destinada a la gent més gran i també a hores tardanes.

Es munten "tòmboles" que el que fan és més que res soroll, però també algunes atraccions pels infants i no tan infants.




El diumenge, és a dir avui, acaba la festa amb un castell de focs i jo sempre he cregut que aquesta despesa s'hauria de destinar a ajudar els veïns més necessitats, que n'hi ha, i així també podrien treure alguna cosa positiva de la festa, però sé que aquesta opinió no està compartida per la majoria i en fer-se fosc, si el temps no ho impedeix, es malbarataran uns quants calerons en fum i soroll.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada