dijous, 12 de novembre del 2020

Un país en blanc i negre


Introducció: Un poble traït. Espanya 1874-2014:
       
Aquest és un altre llibre escrit per un historiador britànic que estima Espanya i que ha passat els darrers cinquanta anys estudiant la història del país. (...) Aquest llibre no presenta una interpretació crítica ni condescendent que pugui suggerir que Espanya és única en termes de corrupció o incompetència governamental. 

M'ha decebut un tant aquest llibre, sens cap mena de dubte, documentadíssim, i molt elaborat, però, potser perquè ja n'he llegit altres del mateix autor, tots interessants, aquest no m'ha acabat de satisfer.
També, val a dir, que el fet que acabi l'any 2014 també hi ha tingut alguna cosa a veure en el fet que hagi perdut interès. 

Sigui com sigui, alguns paràgrafs, alguns aclariments, potser són els que més m'han cridat l'atenció. Tan és així, que lluny d'afegir més comentaris, em limitaré a adjuntar algunes parts que per diferents raons m'han semblat més significatives

Capítol 1. El tòpic espanyol:
El 1833 va esclatar la primera de quatre guerres civils, una sèrie de conflictes que no es va acabar fins al 1939. De fet, fins a cert punt, la Guerra Civil de 1936-1939 és una guerra inacabada i, en alguns aspectes, Espanya està quasi tan dividida avui en dia com el 1936. 
(...)
El règim de Franco que va seguir a la Guerra Civil es va basar en el terror, el saqueig i la corrupció.
(...)
La Guàrdia Civil responia de manera agressiva a qualsevol agitació social. Sobretot els elements de la ideologia anarquista es consideraven portadors d’una doctrina estrangera especialment perniciosa i bàrbara.
(...)
Entre juny de 1884 i maig de 1890, es van produir vint-i-cinc atemptats amb bomba a Barcelona. (...) Els pitjors anys pel que fa a la violència, serien entre 1893 i 1896.

Capítol 2. Revolució i guerra. De la pèrdua de l’imperi el 1898 a la crisi de 1917-1918:
S’ha estimat que, als carrers de Barcelona, entre l’abril de 1904 i la caiguda del Govern de Maura l’octubre de 1909, es van col·locar almenys 66 bombes, que van esclatar o van ser desactivades abans que esclatessin. 

Capítol 3. Des de la fi de la Primera Guerra Mundial fins a la Dictadura (1918-1923):
A Andalusia, com a Catalunya, el rei no tenia gaire interès a fomentar la cohesió social, ni tampoc la majoria dels latifundistes.
(...)
L’agost de 1923, Alfons XIII va discutir al idea d’un cop d’Estat amb diverses persones, incloent-hi Gabriel Maura, el qual va informar-ne el seu pare, Antoni Maura.
(...)
El cop d’Estat de Primo va servir més per complir la determinació de la patronal catalana d’esclafar la CNT. (...) El paper del rei va ser crucial no perquè hi intervingués activament sinó més aviat perquè va cometre la irresponsabilitat de mantenir una actitud passiva. 

Capítol 4. La Dictadura de Primo de Rivera (1923-1930):
Alfons XIII va prendre alegrement la crucial decisió personal de no donar suport al Govern constitucional i d’oferir el poder a Primo.
(...)
Segons una publicació de Blasco Ibáñez, Alfons, que gastava molts més diners del que rebia de la generosa assignació del Govern, havia estat involucrat en negocis corruptes i havia avalat amb el seu nom, diverses empreses dubtoses.
(...)
El tinent coronel Francisco Franco Bahamonde, un dels militars favorits del rei, que, el gener de 1923, havia estat anomenat gentilhome de cambra. 
(...)
El rei no va abdicar, sinó que se’n va anar, confiant que els seus partidaris aconseguirien crear un context en el qual li acabessin implorant que tornés. El 14 d’abril es va proclamar la Segona República.

Capítol 5. La Segona República (1931-1939):
Dels enemics de la República, dos dels més poderosos eren l’Església i l’exèrcit. Tots dos acabarien sent arrossegats cap a la dreta antirepublicana sense grans dificultats.
(...)
La CNT estava cada vegada més dominada pels extremistes de la Federació Anarquista Ibèrica, fundada el 1927.
(...)
Durant la primavera de 1936, Gil-Robles va fer mans i mànigues al Parlament i a la premsa per generar l’ambient que fes que un alçament militar semblés, als ulls de les classes mitjanes, l’única alternativa a la catàstrofe. 

Capítol 6. Espanya en guerra (1936-1945):
La batalla de l’Ebre va ser un desastre estratègic per a la República, ja que va consumir grans quantitats de material i va aplanar el camí als rebels per conquerir Catalunya. Barcelona va caure el 26 de gener de 1939, i 450.000 republicans es van haver d’exiliar. 
(...)
El 27 de març, les forces franquistes van entrar a Madrid enmig d’un silenci sinistre (...) Per a molts espanyols, la guerra no havia acabat. Fins a principis dels anys cinquanta, les forces armades de Franco van participar en operacions contra grups armats que intentaven en va revertir el resultat de la guerra.

Capítol 7. El Franquisme. Corrupció i terror (1945-1969):
De 1945 a 1950, Franco es va convèncer a sí mateix que ell i Espanya patien un setge mortal.
(...)
En conjunt, s’ha calculat que Franco va rebre quatre mil milions de pessetes (uns 36 milions d’euros) en regals durant el seu mandat. (...) A més de la finca de Valdefuentes, la família Franco va acumular quinze propietats més.
(...)
Com que cada cop més sacerdots feien costat als treballadors i a l’oposició nacionalista al règim, l’estiu de 1968, Franco va autoritzar la creació d’una presó per a sacerdots a Zamora, amb capacitat per a més de cinquanta religiosos. 

Capítol 8. La llarga marxa cap a la Democràcia (1969-1982):
Va morir ric, amb una fortuna d’uns quatre-cents milions d’euros, segons preus de 2015 (...) Carmen Polo, es calcula que el valor combinat de les pensions li proporcionava uns ingressos que duplicaven els del president del Govern (uns 350.000 euros anuals el 2019)
(...)
Les eleccions es van celebrar sota l’amenaça constant de la intervenció militar, però el vot del poble va suposar un rebuig massiu als colpistes i a la seva afirmació que estaven fent el millor per a Espanya. 

Capítol 9. De l’esperança d’una democràcia acabada de néixer al triomf final de la corrupció i la incompetència (1982-2014):
Espanya va malgastar entre 80.000 i 90.000 milions d’euros en “infraestructures innecessàries, abandonades, infrautilitzades o mal planificades” entre 1995 i 2016, segons una investigació recent sobre les complexes relacions entre els malbarataments, l’ús ineficient dels recursos públics i la corrupció. La falta de regulació, transparència i comptabilitat va permetre que els contractes d’obres públiques innecessàries s’adjudiquessin a preus inflats als càrtels, en el que s’ha anomenat “capitalisme de amigotes”
(...)
Havien canviat moltes coses des de 1982. Joan Carles de Borbó ja no era un heroi nacional. 

En contra del que acostumo, aquesta entrada ha esdevingut llarga, però tampoc no he trobat manera de resumir-ne més les notes. I és que:

Aquest llibre reflecteix la meva obra sobre Espanya dels darrers cinquanta anys. 
 
Un poble traït
Paul Preston
804 pàgines

 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada