dissabte, 1 de gener del 2022

Ai, els "americanos"...

No m'esperava gran cosa quan em vaig fer amb aquest llibre des del prestatge de la biblioteca. L'Albert Pla, l'he escoltat algun cop per la ràdio i m'ha fet somriure amb les seves versions particulars de la història. També el vaig veure en un recital a Barcelona, fa un munt d'anys i val a dir que no em va agradar gaire.

Tot i això, vaig tenir la curiositat de llegir-lo i val a dir, que he passat una estona ben entretinguda.
De quan la "Sexta Flota" va fer estades a Barcelona, més concretament al Carrer de l'Hospital, on van habilitar-los una seu, tinc alguna imatge, cap de positiva per cert, i comprovar com l'autor els ha ridiculitzat en aquest escrit confesso que m'ha encantat.

Barcelona, 2013
Carrer de l'Hospital

    
Però no només ridiculitza els militars, sinó que va una mica més enllà, reescrivint uns fets que ens van colpir aquell inoblidable 2017. Vegeu un primer exemple:
Sa Majestat ja ho havia advertit, dies abans, en un discurs televisat en viu i en directe.
(...)
El discurs del rei va enfervorir els espanyols.
L’exèrcit estava encantat d’anar a la guerra. 

I gairebé a partir d'aquest moment comença la desbarrada, quan sembla ser que un grup d'abrandats catalans, que de seguida qualificaran com a terroristes, gosen robar-li al "Batalló dels Sonats" americans una ampolla de Coca-Cola que sembla ser única:
Els terroristes catalans gairebé no oferien resistència. Només quedaven petits grups de fanàtics ocults entre la població civil.
(...)
El Batalló dels Sonats realment era una puta banda de set sonats. Eren un grup d’elit, eren ràngers, eren boines verdes. 

Com no podia ser d'altra manera, el Batalló decideix rescatar la valuosa ampolla, emprant els medis que millor dominen. Vegeu, vegeu:
Els soldats americans, guiats heroicament per algun membre de la legió o algun policia veterà (...) Van entrar a les escoles, als ajuntaments, als centres socials, i van aconseguir les urnes que amagaven els catalans perquè es veu que estaven organitzant un altre collons de referèndum il·legal dels seus.
(...)
En qüestió de dies tota la informació que arribava a Catalunya ho feia directament des de Madrid, on asseguraven una vegada i una altra que la culpa de tot era dels terroristes catalans.

Obvio l'enrevessat argument per avançar una mica en el relat, fins que les coses es comencen a complicar també pels espanyols:
Al començament, els espanyols van veure els soldats nord-americans com a amics, germans que havien vingut a ajudar-los a matar independentistes.
(...)
Els soldats americans no entenien ni un borrall d’espanyol i obligaven la població a parlar-los en anglès. Ara els espanyols sabien què se sentia quan algú t’obliga a parlar una llengua que no és la teva al teu propi país. Què se sent quan un militar, un policia, un jutge, un notari o un funcionari públic t’exigeix parlar en una llengua que no és la teva.

I és que, els membres del Batalló, es fan forts a Espanya, amb les conseqüents molèsties que ocasionen tipus d'aquesta mena:
La droga mata. Sobretot, si la prenen soldats americans.
Ja ho van demostrar quan una colla de borratxos lisèrgics va entrar al Vietnam i va començar a massacrar els putos Charlies. 
(...)
Ara ja ho sabia tothom, els Estats Units estaven envaint Espanya.
Tots els països van condemna contundentment la invasió.
(...)
Després, amb el temps, va ser simplement la presència.
(...)
Als americans no els va costar gens explicar al món sencer que a Espanya governava un règim dictatorial feixista. Només van haver de recórrer a l’arbre genealògic dels membres del govern espanyol per demostrar que tots eren fills de falangistes o de franquistes.

S'arriba a tal punt de violència que es fa aconsellable constituir una mena de "Taula de diàleg":
El centre de la sala hi havia una taula de fusta noble per a dotze comensals. Al cacic li agradava dir-ne la “Taula dels Pactes”, perquè allà es forjava el destí de la nació.
(...)
A la seva taula no es firmava mai res. 
(...)
Bàsicament es tractava de convèncer la població que les manifestacions eren cada vegada més minoritàries i que els manifestants eren cada vegada més violents.

Per lliurar-se dels americans a algú se li acut la brillant idea de pactar amb els països islàmics i ja el desastre arriba al seu punt culminant:
A bona part  de la població dels països islàmics no els semblava bé la invasió d’Espanya per part dels Estats Units. (...) Van començar a veure-ho com una altra guerra santa que, aquest cop, es feia a Europa.
(...)
L’única condició que van posar els moros és que Espanya s’havia de dir al-Àndalus.
Havia de quedar clar que ells venien a reconquerir al-Àndalus i no Espanya. 

I ja m'estimo més deixar-ho aquí. 

Espanya en guerra
Albert Pla
Traducció de Martí Sales
217 pàgines 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada