divendres, 24 de maig del 2019

Tu, calla.


"El Congrés suspèn els presos polítics del seu càrrec com a diputats, obeint el criteri dels lletrats de la cambra". Ara. cat 24/05/2019

"La mesa del congrés espanyol ha decidit de suspendre els quatre presos polítics escollits a les eleccions espanyoles: Oriol JunquerasJordi TurullJosep Rull i Jordi Sànchez. Així ho han resolt els vots del PSOECiutadans i PP. " VilaWeb 24/05/2019

Com es pot comprovar per la data, aquests dos redactats d'una mateixa notícia, són d'avui mateix. Coincideix que fa només un parell de dies que he acabat de llegir "Tu, calla!" de la Laura Huerga i la Blanca Busquets. No puc resumir ni comentar aquest breu però intens i molt recomanable llibre, només afegiré unes notes extretes de la lectura. Cadascú podrà treure les seves conclusions al respecte:

Algunes de les pràctiques criminalitzadores que estem vivint actualment entren en contradicció directa amb allò que es vol protegir amb aquests documents: (Declaració Universal dels Drets Humans de la ONU i de la UE) 
(...)
La llei mordassa va entrar en vigor l’1 de juliol del 2015. (...) L’avantprojecte de llei es va presentar el novembre del 2013 i ja va rebre fortes crítiques, malgrat que els ministeris i el Consejo de Estado van donar-hi el vist-i-plau.
(...)
La via penal garanteix la presumpció d’innocència, pel sol fet que en un judici s’ha de demostrar la culpabilitat de l’acusat; la via administrativa elimina la presumpció d’innocència i és l’acusat qui ha de demostrar que no és culpable.
(...)
Amb la via administrativa perdem la presumpció d’innocència i som nosaltres qui hem de demostrar que som innocents. Però a més ho fem en desigualtat de condicions. Hem de tenir proves que demostrin que som innocents, proves que ens exculpin.
(...)
La reforma del Codi Penal entra en vigor el mateix dia que la llei mordassa, l’1 de juliol del 2015, i és la reforma més profunda feta des de la seva creació el 1995.
(...)
Amb la llei mordassa, les crítiques es poden llegir com a faltes de respecte amb molta facilitat: la discrecionalitat policial permet la interpretació de la llei i la sanció directa.
(...)
Els casos d’acusacions per enaltiment del terrorisme són nombrosos. Van des del cantant, passant pel periodista, fins al tuitaire.
(...)
Que les presons estan plenes de pobres no és descobrir cap secret, però que la llei mordassa augmenta i magnifica el problema potser sí.
(...)
La raó per la qual es produeix l’autocensura és evident: ens sentim vigilats. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada