dijous, 4 de novembre del 2021

La història d'en Pino

Cova-hospital de Santa Llúcia La Bisbal de Falset, juny 2017

L'autor ens situa abans de començar el relat, i per molt que en principi vaig dubtar, un cop feta una recerca vaig comprovar la veracitat de tot plegat. Si seguiu aquest enllaç ho podreu comprovar, alhora que li podreu posar cara al protagonista:
La historia que está a punto de leer no es una obra narrativa de no ficción, sino una novela de ficción biográfica e histórica que se atiene bastante a lo que le ocurrió a Pino Lella entre los meses de junio de 1943 y mayo de 1945. 

Coneixem a en Pino quan encara és un adolescent, segon fill d'una família de bona posició econòmica que viu a Milà. 
Ens trobem en l'època de la Segona Guerra Mundial, i amb els primers bombardeigs: 
Los aviones aliados visitaron Milán casi cada noche durante el resto del mes de junio y hasta bien entrado julio de 1943 

Per tal d'apartar-los del perill, els pares els envien a "Casa Alpina", una mena d'escola/casa de colònies que dirigeix un capellà amic de la família.
I així començarà la seva "militància" sota el mestratge del pare Re, en favor dels refugiats jueus que fugen del nazisme, als qui amb la seva habilitat com a esquiador, ajuda a creuar els Alps: 
Se sentía bien por ello. Eufórico en realidad. Engañar así a los nazis le hacía sentirse fuerte.

No és la meva intenció fer un resum exhaustiu del llibre, només apuntaré algunes referències que us puguin servir per decidir-vos o no, a llegir-lo. 

Passat un temps, en Pino va donar un pas endavant, assessorat pels seus pares i mentre segueix treballant de manera totalment anònima que no coneix ni el seu propi germà, passant informació per a la resistència italiana, és reclutat com a xofer i intèrpret ocasional del general Hans Layers responsable de la "Línia Gòtica":
Más de once semanas después de que sus padres le ordenaran enrolarse con los alemanes, Pino se echó al hombro un rifle Gewehr 43 semiautomático y marchó hacia la estación de trenes de Módena.
(...)
El 1 de septiembre de 1944, el Octavo Ejército Británico agujereó las zonas más débiles de la Línea Gótica. (…) Los aliados realizaron más de un millón de lanzamientos de mortero y cañón sobre todas las fortificaciones que les separaban de la ciudad costera del Rimini. 

I ja ho deixo en aquest punt. Evidentment, la història segueix, en Pino va passar moments compromesos en què fins i tot va perillar la seva vida, enfrontaments greus amb el seu propi germà que desconeixia la veritat.
Això i molt més va ser l'arriscada i apassionant vida d'en Pino.

 

Bajo un cielo escarlata
Mark Sullivan
Traducció de Jesús de la Torre
574 pàgines 
Cova-hospital de Santa Llúcia La Bisbal de Falset, juny 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada