divendres, 11 de febrer del 2022

Tu podries ser immortal!

2013. Immortals Roques Encantades?

No tinc pas ni el desig ni la pretensió de ser immortal: quina mandra!!!. Altrament seria una bajanada creure'm que puc arribar a ser-ho, però el títol d'aquest llibre em va resultar atraient i curiós. 
No m'ha decebut gens des de la primera línia:
No tinc el gust de conèixer-vos. L’única cosa que sabem l’un de l’altre és que jo em moriré (pot ser ja ho estic!) i que vós també, encara que, a hores d’ara, vós sou viu i teniu la possibilitat de ser immortal
(...)
L’atzar ha volgut que les nostres consciències es creuessin per uns instants i penso aprofitar-los per compartir unes quantes reflexions producte d’algunes angoixes que probablement són comunes.

Però entraré de ple en el relat que comença parlant de les religions:
Totes les religions, tant si parlem d’animisme com de politeisme o de monoteisme, totes, intenten donar resposta a l’interrogant de l’origen de la nostra existència, com el gran enigma de la incertesa del “més-enllà”.
(...)
I així ha estat. La història i el nostre present estan plens de ritus i mites que intenten respondre als nostres dubtes existencials i a la necessitat recurrent de transcendir i recuperar la nostra individualitat infinitament.
I mentrestant l’angoixa persisteix.
(...)
Les religions s’han ofert també com a salvadors d’aquest problema vital, al marge de la tossudesa dels arguments de la ciència. Els mites i els ritus han estat els artefactes culturals que han intentat reduir l’angoixa a la finitud, sense gaire èxit. 

I la filosofia:
Tots els pensaments filosòfics des de l’antiguitat fins a les teories més actuals han intentat explicar la finalitat de la nostra existència i el sentit de la vida.
(...)
Tots els pensaments filosòfics, des de l’inici dels temps, han intentat donar resposta a la incertesa del nostre origen i a la tragèdia de la desaparició de la nostra individualitat.

Avancem: li arriba el torn a la perpetuació de les espècies:
Per poder perpetuar-se, per poder “continuar sent”, la matèria viva ha hagut de buscar els mecanismes per replicar-se. I ho ha fet amb diversos sistemes.
(...)
No solament vivim a través dels nostres fills, sinó identificant-nos amb el nostre grup social.
(...)
Cadascun de nosaltres rebem la influència dels nostres pares, dels nostre professors, dels nostres amics, alhora que nosaltres influïm en altres persones. 

Però, tot i que l'autor s'estén àmpliament en diferents consideracions, el que més m'ha copsat és la possibilitat real de la clonació:
L’ovella Dolly (5 de juliol de 1996-14 febrer de 2003) va ser el primer mamífer clonat a partir d’una cèl·lula adulta. 
(...)
La manipulació genètica del codi cromosòmic humà fa molts anys que es fa.
(...)
Potser amb menys transparència de la que desitjaríem, però ja fa dècades que és una realitat.
(...)
És absurd pensar que els principis ètics i morals dominants en la majoria de cultures seran perpetus. Ja us puc assegurar que al cap de vint anys els canvis ètics seran espectaculars.


Juliol 2014 Immortals camins a Viella?


I aprofundint en el tema de la clonació, una atenció a la memòria:
Actualment el concepte de memòria està molt lligat a la utilització dels ordinadors.
Però no té res a veure amb la memòria humana.
(...)
Som nosaltres la nostra memòria?
La nostra identitat no depèn de la nostra memòria. Encara que la perdéssim, la nostra identitat rauria en el record dels altres, en els registres que hem anat deixant durant la nostra vida i en els drets adquirits segons les legislacions vigents.

Fins aquí, anava llegint aquest apartat com si d’una proposta de ciència-ficció es tractés, però un cop he constatat que és quelcom seriós només em resta dir que em sembla un despropòsit incommensurable, i per descomptat, només a l’abast de persones amb un alt poder adquisitiu, d’aquelles que es fan dir “De rango y abolengo”.
Aleshores, si s’arriba a produir.. no segueixo especulant perquè m'esgarrifa. I és que:
No es tracta d’un individu nou. Tampoc és el mateix que va morir fa uns quants mesos. És una reencarnació amb la mateixa carga genètica, i per tant els fonaments biològics inicials de la personalitat seran els mateixos i, sobretot, la renovada intenció d’assumir el passat propi amb totes les conseqüències que se’n derivin. 
(...)
Si només poden ser immortals les persones que puguin pagar-s’ho, s’estaria incorrent en una infracció èticament reprovable de la universalització dels serveis sanitaris. 
(...)
Tot té un preu. Qui digui que alguna cosa és gratuïta és que algú altre n’està assumint el cost.


Juliol 2015 Immortals rierols a Andorra?

El preu dels serveis que s’han de rebre per poder autoclonar-se oscil·la entre els 300.000 i els 600.000 euros.
(...)
La immortalitat no es mereix, potser, tot aquest esforç?
O realment la immortalitat és un desig fals? 

En el que a mi respecta, repeteixo el que he manifestat al principi i és que ni tan sols he fregat de lluny cap desig d'aquesta categoria. 

 

Tu podries ser immortal!
Josep Barjuan i Sanz
198 pàgines 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada