dimarts, 8 de febrer del 2022

Broken Wheel

Façana posterior de la biblioteca de Ponent
a Sabadell

Coneixem la Sara. Té vint-i-vuit anys i és sueca; ha confegit una gran amistat epistolar amb l'Amy que en té seixanta-cinc i viu a Broken Wheel, Aiowa. 
Què uneix aquestes dues dones que mai no s'han vist? Doncs el plaer per la lectura.

Quan l'Amy decideix convidar la seva amiga virtual a visitar-la, la Sara, que acaba de perdre la feina a la llibreria, no dubta gaire a acceptar la invitació i es desplaça decidida a passar uns dies amb la seva amiga i poder compartir en persona la seva afecció.

Tot s'esgarria quan, en arribar al punt on s'havien de trobar, l'Amy no apareix a recollir-la. Tot i això:
No estava gens preocupada. Encara no. L’Amy Harris li havia escrit cartes de debò en paper de carta dels d’abans: gruixut i suau, d’un to crema.
(...)
La ciutat seria tal com se l’havia imaginat?

El cert és que un desconegut es presenta a recollir-la, però li porta la trista notícia que la l'Amy és morta i que aquell mateix dia es celebra el funeral pel seu record:
L’Amy és morta -va dir.
(...)
En el record, la Sara sempre relacionaria la mort de l’Amy amb la claror massa intensa d’uns fluorescents.

La gent del poble es bolca en acollir-la, i respectant els desitjos de la difunta acorden allotjar-la a la casa de l'Amy, on podrà gaudir de la seva extensa biblioteca:
Devia haver venut desenes de milers de llibres, potser centenars de milers i tot; però no tenia cap sentit provar de comptar-los tots.
(...)
De vegades tenia la sensació que la casa li feia la guitza. Potser només la turmentava la mala consciència de no pagar per estar-s’hi, però no es treia de sobre la sensació que la infelicitat havia planat per la majoria dels racons molt abans que l’Amy morís.
(...)
D’alguna manera, descobrir els llibres de l’Amy havia canviat tota l’atmosfera d’aquell indret. Era con si tornés a ser casa de l’Amy, i la Sara en fos la convidada.

I és així que poc a poc es va obrint camí una idea agosarada: Té a l'abast un munt de llibres i descobreix que l'Amy també era propietària d'un petit i acollidor local. Així que...:
Des del primer dia que va arribar a Broken Wheel, la Sara havia tingut la sensació que d’alguna manera estava en deute amb la ciutat.
(...)
Aquella ciutat necessitava urgentment una llibreria.
(...)
A Suècia treballava en una llibreria, així que sé com van les coses.
No era del tot cert. Mai no havia estat la responsable de la botiga. I sobretot, mai no n’havia obert cap.
(...)
La col·lecció de llibres de l’Amy no contenia cap exemplar rar o valuós, però havia aconseguit reunir una habitació de moments de plaer pur i concentrat per a la lectura. Allà dins hi havia una història per a cada persona, fins i tot per a aquells que “mai no llegien un llibre” o “preferien les pel·lícules. 

La llibreria, com no podia ser d'altra manera, resulta tot un èxit; les relacions entre els diferents habitants del poble van evolucionant el mateix que les de la mateixa protagonista
La feina feta a la llibreria havia canviat l’atmosfera que es respirava a la ciutat.
(...)
En Tom: Per alguna raó insoldable, quan era amb la Sara es relaxava. Ho havia sentit des de la primera vegada que havien anat en cotxe junts. 
(...)
La llibreria era allà per a tothom que li agradés llegir. Cap encàrrec era massa gran o massa petit, i era una autèntica sort.
(...)
Ara que la llibreria feia un parell de setmanes que estava en marxa, la Sara ja podia començar a gaudir dels dies que hi passava. Però era amb una certa melangia.(...) S’havien escrit cartes durant gairebé dos anys, però tot i així hi havia tantes coses que s’havien deixat de dir.

Tot segueix endavant, excepte el permís de residència de la Sara que ja està a punt d'expirar. Tot el poble es confabula per tal de cercar una solució: Li demanen que es casi amb el poble i trien un representant: En Tom:
L’estimaven tant que fins i tot s’havien inventat aquella història esbojarrada del matrimoni de conveniència, i tenia tota la intenció de gaudir de la vetllada. 
(...)
Feies que passessin coses (...) La llibreria, la festa, el mercat. Durant un temps podria haver jurat que tornava a tenir setze anys, quan tots estàvem molt units. 




Interior de la Biblioteca dels Safareigs
a Sabadell

Interior de la zona infantil a la
Biblioteca Vapor Badia de Sabadell

Aquest no és el final, passaran més coses, però jo ho deixo aquí:
Has ensumat mai un llibre? (...) Has de poder enfonsar-hi el nas.
Si mai no ho heu fet, proveu-ho...

 

La llibreria dels finals feliços
Katarina Bivald
463 pàgines 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada