dissabte, 5 de febrer del 2022

Mar d'estiu

Tossa de mar
Desembre 2018
 
Una passejada plena d'estima i enyorança de Rafel Nadal per la Mediterrània:
La costa mediterrània està feta per caminar-la. Les carreteres solen ser vertiginoses, van i venen, de revolt en revolt, dels penya-segats penjats sobre el mar a les torrenteres que es repleguen cap als pendents interiors de les muntanyes, com una gran ferida.
(...)
Descobrir que hi havia altres platges, altres penya-segats i altres pobles de pescadors, ens va despertar una curiositat i una ànsia viatgera compulsives, que ja no ens va abandonar mai més.

Com veureu, no només parla de les vistes; les sensacions olfactives són molt potents. A mi m'ha dut records distints, però igualment intensos de la meva infantesa a Barcelona: 
Les olors no depenen de la potència ni de la intensitat. Hi ha olors amb una gran força, complexes, intenses, suggeridores, però que brutegen; i n’hi ha que són poca cosa, que gairebé ni perfumen, però desprenen olor de net. 

I recullo la seva reflexió que no puc més que compartir: 
No m’agradaria viatjar només per posar xinxetes en un mapa, sempre més lluny, sempre a indrets exòtics, sense importar-me tot el que va quedant enrere, a tocar de casa, encara per descobrir. 

I un cop ens ha situat en el perquè i també en el com, segueix relatant-nos les seves passejades pels diferents llocs que confegeixen el paisatge i les olors de la Mediterrània i que jo recullo només amb un petit tastet.
I és que...:
A la Mediterrània hi ha més de dotze mil illes i més de dos-cents mil vaixells naveguen cada anys per les seves aigües.

STROMBOLI, on la contemplació de l'erupció de volcà, fan esclatar els visitants en aplaudiments i exclamacions de "Bravíssimo" com si d'un espectacle operístic es tractés:
Les erupcions de l’Stromboli només són comparables a les aurores boreals, als confins del cercle polar àrtic, que, com és sabut, són senzillament sobrenaturals. 

HIDRA
El Mediterrani està ple de racons i, sobretot, d’illes que es poden visitar per pura mitomania. 

XIPRE
Xipre és un regal i una anomalia ala vegada.(...) Una anomalia perquè Xipre està partida en dos a causa de la divisió ètnica i ofereix un itinerari descarnat per algunes de les pàgines més convulses de la història recent del nostre mar. 

PORTLLIGAT
Portlligat sol ser un oasi d’aigües plàcides enmig de la natura feréstega i desfermada del cap de Creus. 




Tossa de mar
Desembre 2018


Mar d’estiu
Rafel Nadal
221 pàgines 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada