dijous, 1 de juny del 2023

Diàlegs d'ultratomba

Vagi per endavant que no ha estat ni de bon tros el què m'esperava, malgrat que tampoc no és que tingui molt clar què era, el llibre no deixa de ser un entreteniment sense més pretensions (al meu entendre).
L'exercici que ens proposa, és assistir a unes sessions, molt breus, de teràpia psiquiatra/pacient imaginari al temps que s'exemplifiquen algunes patologies.
El resultat és enginyós en algun cas, en d'altres una mica "agafat pels pèls" i en alguns altres senzillament insulsos. 
En faig un breu recull i, com sempre, resta al vostre interès llegir el llibre:

Ponc Pilat o sobre l’assertivitat 12 aC-38 dC:
Si fem prevaldre el criteri que prioritza la llei als homes, estem adoptant una perspectiva tirànica, teocràtica (si és Déu el que l’estableix) o aristocràtica (si són els poderosos els que l’estableixen: monarquia, oligarquia, plutocràcia). Si optem pel criteri segons el qual la llei està al servei dels homes, ens situem en una perspectiva humanista o democràtica. Es tracta d’escollir quina considerem més ètica i amb quina ens volem comprometre. 

Ciceró o sobre les fases del dol 106-43 a.C.:
Es pot dir que cada persona fa el dol a la seva manera i en relació amb el tipus de pèrdua que hagi experimentat. Les diferencies fonamentals tenen a veure amb el ritme, la seqüència, la durada i la intensitat de les vivències. 

Sobre la naturalesa de la psicoteràpia. Plató, La República, 370 a.C.:
La psicoteràpia es pot entendre com un procés de canvi o transformació. I aquesta comença per una revisió de la pròpia vida. No en termes de judici moral, del que has fet bé o malament, sinó d’integració i congruència amb un mateix. 

Dimitri Karamàzov o sobre la impulsivitat. Dostoieski, Els germans Karamàzov, 1880:
Un comportament impulsiu és aquell que es porta a terme sense pensar, mogut només per les emocions o sentiments, per les ganes o els desitjos del moment.
(...)
No estem obligats a complaure els altres ni a satisfer les seves demandes, però no és  oralment lícit aprofitar-se’n o abusar-ne, dominar-los, sotmetre’ls o fer-los xantatge. 

Marilyn Monroe o sobre la mirada alienant. 1926-1962:
Ser persona també implica deures amb un mateix: demana autenticitat i congruència per mantenir la pròpia continuïtat a través del temps.
(...)
Som éssers indeterminats, lliures per fer—nos a nosaltres mateixos. Per això també som responsables de la nostra existència, encara que sovint sucumbim a la temptació de deixar-nos definir pels altres. 

Mercè Rodoreda o sobre els vincles trencats. 1908-1983:
L’equilibri entre ser mare i acomplir els teus somnis és difícil. El més important de la vida de cadascú és la vida de cadascú.
(...)
Homes i dones haurien de ser considerats iguals en tot. (...)Només la sexualitat els diferencia. No es tracta d’una diferència ontològica, sinó funcional. 

 

Guils
La Cerdanya, 2018

He deixat pel final, un parell d'exemples que conviden a la reflexió:

XVII. Simone de Beauvoir o sobre l’eutanàsia. 1908-1986:
Si l’home és un ésser lliure, ho ha de ser per escollir també el com i el quan de la seva mort. 

XVIII. Víktor Frankl o sobre la culpa del supervivent. 1905-1997:
¿En mans de qui està el destí?
(...)
¿Com ens podem relacionar amb el destí?
Hi ha cinc maneres de fer-ho: amb rebel·lió, resiliència, desafiament, acceptació o cooperació. 

 

Diàlegs d’ultratomba
Psicoteràpia amb divuit
personatges de la història
Manuel Villegas
261 pàgines 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada