dilluns, 2 de desembre del 2024

Rua de captius

M'ha semblat adient recollir una part dels comentaris que es troben a la Contraportada, pel que tenen d'aclaridors en referència a l'autor del llibre:
Francesc Grau i Viader (Calella , 1920-1997) tenia disset anys quan es va incorporar a l’Exèrcit de la República, en l’anomenada Quinta del Biberó. (...) L’1 de gener de 1939 va caure presoner de les tropes franquistes i va passar pels camps de concentració de Logronyo i de Miranda.
La literatura i la llengua, però, sempre el van apassionar, i a partir del 1970 va poder dedicar-s’hi de ple: professor de català, col·laborador de les revistes “El Pont i L’Avenç”, cofundador de la revista “La Tralla”

A Sabadell

A mode de memòries, coneixem el relat d'un dels molts joves que van estar cridats a defensar un pont que es considerava punt clau per evitar que les tropes rebels poguessin avançar. 
Amb posterioritat, hem conegut que possiblement, quan varen ser enviats allà no hi havia cap esperança que el seu sacrifici servís per quelcom més que per donar temps a abandonar el país als responsables polítics. 
I dic possiblement, perquè de cap manera no puc conèixer amb certesa el que tot sembla indicar que va ser la realitat.

Alguns joves varen aconseguir salvar la vida, però van patir la duresa dels camps de concentració franquistes.
L'autor va tornar, anys més tard al lloc que havia estat el malson per a ell i per a un nombrós grup de joves:
Vaig donar la volta a la fàbrica per un senderol que hi ha entre la via de Bilbao i les restes d’una antiga paret. (...) Em vaig asseure a la vetusta paret que abans feia de tanca al camp de concentració. Aquesta vegada cap sentinella no m’amenaçà amb engegar-me un tret ni la fuetada del vit de bou que masegà les costelles.
(...)
Els anys no havien passat en va i ja no existien el camp de concentració ni les filferrades ni els presoners.

I des de l'hostilitat del lloc, recorda, rememora... ens explica:
D’ençà que havia estat romput el front, en una ofensiva iniciada per l’adversari dos dies abans de Nadal, ens debatíem en contínua retirada.
(...)
Els qui havíem reeixit a salvar la vida sabíem que darrere aquell atac en vindrien un altre i un altre... 
(...)
En el precís moment de caure presoners ens havien obligat a treure’ns l’uniforme i les sabates i canviar-ho pel que els nostres adversaris portaven posat, roba vella i sabates atrotinades.

Tancats en vagons insalubres, en condicions brutals cap un destí incert:
El viatge s’allargà més del que podíem pensar. (...) Dues o tres vegades, durant el trajecte, la màquina fou separada dels vagons i tornada a enganxar unes hores més tard. (...) Es pot dir que durant el trajecte mai no ens van faltar les persones disposades a donar-nos alguna cosa per rosegar, sobretot remolatxa, i a omplir-nos les cantimplores a la font que hi solia haver en cada estació on el comboi feia parada.
(...)
Havíem romàs, exactament, quatre dies i mig tancats al vagó.

A mesura que el viatge s'allargava, s'incorporaven nous presoners:
El nombre de captius era més crescut cada vegada. (...) es pot dir que els homes de mitja Espanya, hagueren de sofrir la vexació dels camps de concentració i batallons de treballadors.
(...)
Mentrestant es procedia a la creació de nous camps de concentració i s’ampliaven els ja existents. 

No només les condicions de treball eren inhumanes, també ho era el tracte:
Les dues coses que més neguitosos ens feien estar -els interrogatoris i la vara- els dies de festa ens deixaven tranquils.

I un nou trasllat, i un nou infern de viatge, aquest cop a peu:
Els seixanta quilòmetres que ens separaven de Miranda de Ebro foren recorreguts amb una rapidesa que va sorprendre’ns. (...) Un sergent, amb les llistes en una mà i una tralla de genet a l’altra, comprovava si el nombre de presoners acabats d’entrar coincidia amb el que figurava a la relació. 
(...)
Compartíem la barraca més de quatre-cents homes embrutits per fora i per dins. 
(...)
El fet de morir assassinat no era gaire més important que morir de gana, de malaltia o apallissat. 




A Sabadell

A mode de resum i comiat:
La propaganda feixista ha creat una gran aversió contra els enemics de la pàtria, que som nosaltres, i és probable que la sensació de vençut es manifesti més viva a fora que no pas ací dins mateix. 
(...)
Els camps de concentració franquistes van ser construïts el 1936 per recloure-hi els presoners de guerra republicans.
(...)
No podem passar per alt la data final d’escriptura, pocs mesos després de l’intent de cop d’Estat del 23 de febrer. 

  

Rua de captius
Francesc Grau i Viader
190 pàgines 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada