dissabte, 3 de setembre del 2022

1939 La caiguda de Barcelona

Barcelona, barri Gòtic
Octubre 2021

Poca cosa puc afegir al relat novel·lat del final de la guerra mal anomenada civil, vist des de les vivències de diferents protagonistes.
Trobareu als que fugen, cercant refugi a França, entre ells en Companys, alguns que no tenen cap més remei que quedar-se i veure d'adaptar-se a la nova situació, i, segurament rememorareu l'angoixa amb què es van viure aquells dies.
Així que callo, i els deixo la paraula a ells:

La prostituta polonesa Agnieszka:
Estava a punt de complir els divuit anys quan va marxar cap a Barcelona amb un home que li ho va proposar. No es feia il·lusions sobre allò que l’esperava, però ho va acceptar per poder enviar diners a la mare i salvar les dues germanes petites, que patien un tifus demolidor.
(...)
De dia és l’Agnieszka Michnik, i de nit, la Lupita. 

En Manel, que va ser un boxejador de cert èxit i que ara és el xofer del President al que tracta de rescatar sense èxit quan és detingut. Quan el coneixem, acaba de perdre el seu germà bessó, manté una relació amb l'Agnieszka  i serà uns dels protagonistes principals d'aquesta història :
A Terol va descobrir que no tots els inferns són del color del foc. Va gatejar damunt d’uns camps nevats, blancs.
(...)
A La Paloma ja no s’hi celebren combats de boxa ni sessions de balls de saló.
(...)
Per a ell, la mort del Francesc (el germà) suposa un drama sense nom. Per al seu germà, la fi d’una vida atzarosa.
(...)
Com a boxejador, sap el què és perdre amb dignitat.
(...)
El Manel està destrossat. El seu germà ha mort per una bala que no es mereixia, no ha aconseguit que la dona que estima marxi amb ell, i l’amiga de tota la vida vol tornar a una Barcelona ocupada pels franquistes. Per què és tan cruel la guerra, fins i tot amb els supervivents?
(...)
Fa dies que està preocupat, en veure el president tan moix. 

El President Companys, segons la visió d'en Manel:
Detesta parlar amb Negrín, però el necessita. És la seva única font d’informació sobre la guerra, perquè Azaña, amb el qui despatxa de tant en tant al palau de Pedralbes, no sap gran cosa del front, i els del seu partit, encara menys.
(...)
La retirada és un desgavell.
(...)
Tots estan obnubilats en comprovar com es dessagna el país. 
(...)
Des que va arribar a París, amb un passaport diplomàtic a nom de Luis Fontanet Pover, Companys és un altre. Ha envellit definitivament.
(...)
El primer que va fer Companys en  arribar a París va ser anar a visitar el fill al sanatori de Juvisy. 

I només quatre notes del final de la fugida d'en Companys que segurament coneixeu:
La situació de l’exili és crítica.
(...)
S’enduen els setanta mil francs, unes joies de la Carme, (La seva esposa) documentació de tots dos, una màquina de fotografiar, uns prismàtics russos i uns cabdells de llana per tricotar. 

I un altre dels personatges reals, el periodista Ilià Ehrenburg:
Arriba a una Figueres que és l’última parada d’un calvari transitat pels pàries de la guerra.
(...)
Després de dos anys i mig de cobrir la guerra d’Espanya, tothom el coneix com el Hemingway soviètic. 

Si us decidiu a llegir-la, trobareu una extensa bibliografia per aquells que vulguin aprofundir o investigar en el tema. 
I què millor que acabar amb un breu apartat d'agraïments del seu autor:
Agraïments:
Vuitanta anys després, la guerra civil segueix sent un pou insoldable d’històries humanes, de relats èpics i de frustracions col·lectives. (...) N’havia sentit a parlar als avis i als pares que van formar part d’aquella “allau d’aigües desbordades”. 
Setembre del 2021

 

Barcelona, barri Gòtic
Octubre 2021

Una interessant entrevista al seu autor, la podreu recuperar clicant aquí. Aprofito només per fer esment a una frase que sovint la vaig escoltar repetir a casa meva quan era petita. "La guerra no la va guanyar Franco, la vam perdre nosaltres". Sempre m'ha semblat molt dura, molt cruel, dita en boca dels que havien defensat la República i ara eren els vençuts, quan no directament represaliats.


1939 La caiguda de Barcelona
Andreu Claret
379 pàgines

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada