diumenge, 21 d’abril del 2019

Clarissa




A Clarissa, en Stefan Zweig ens narra uns anys en la vida de la protagonista, en concret del 1902 al 1930

La Clarissa, és la filla d'un militar austríac. Òrfena de mare, és criada sota la tutela del pare, gairebé sota una disciplina militar, fins que per problemes relacionats amb la seva professió, el pare decideix que acabi la seva formació en un rigorós pensionat, on la vida transcorre monòtona per la encara nena, mentre que l'Eduard, el seu germà, ingressa en una acadèmia militar:

1902-1912: Quan la Clarissa, uns anys més tard, va tractar de recordar la seva vida, li va costar de trobar-ne el fil.
(...)
Durant la setmana, el dia, monòton, se sotmetia i obeïa al toc de campana cada hora, immutable; tant estiu com hivern calia llevar-se sempre a la mateixa hora del mateix llit, rentar-se a la mateixa hora i vestir-se amb el mateix uniforme cada any; tot estava fixat.
(...)
Per a la Clarissa cada quart diumenge de mes era un dia d’orgull i alhora de neguit, perquè el pare podia visitar-la amb metòdica puntualitat i a intervals regulars.

Arribat l'estiu del 1912, rep la visita inesperada del germà que li comunica que el pare els ha fet cridar per comunicar-los quelcom d'important i que han de desplaçar-se de forma immediata.
I certament és molt important i també inesperat el que el pare els fa saber: Per unes raons no massa clares, ha de deixar l'exèrcit. Sembla que han prescindit dels seus serveis:

 No podia concebre que el seu pare anés pel món com qualsevol altre, amb un vestit gris, sense aquell llustre esclatant de color al voltant, ell, a qui mai ningú havia vist sense el coll daurat de l’uniforme.
(...)
La vostra mare va aportar al matrimoni el dot perceptiu. Des del principi he considerat aquesta suma com a propietat només vostra i mai no n’he tocat un cèntim, ni del capital ni dels interessos.
(...)
Havien estat una hora justa amb el seu pare. Però després d’aquesta hora, en sabien més, d’ell, que durant tota la seva vida anterior.

A partir d'aquí, la vida com a adulta passa per diferents estadis, no massa agradables. El germà, mor mentre combatia a Sèrbia, i aquest és un cop que el pare, ja molt desmillorat, l'acaba d'enfonsar i la Clarissa perd gairebé tot el contacte amb ell.

Després d'un relació molt complicada, s'enamora de'n Léonard, un jove socialista francès i viuen un romanç intens i reparador. L'esclat de la guerra, separa els dos amants i és aleshores quan ella descobreix que està embarassada, en un dels pitjors moments de la seva vida, ha de prendre la decisió d'avortar o bé de tenir aquest fill que en cas que neixi serà fill d'una dona soltera i d'un enemic de la pàtria.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada