divendres, 25 de desembre del 2020
L'estranya desaparició d'Esme Lennox
dimecres, 23 de desembre del 2020
Una dedicatòria
Vaig llegir la ressenya de "Disset pianos" de'n Ramon Solsona i em vaig sentir interessada. Comprovat que en podia disposar a la Biblioteca del barri, m'hi vaig adreçar i ahir mateix vaig començar la lectura.
Serà més endavant que comenti el contingut de la història, però avui vull parlar d'una agradable sorpresa, la que em vaig endur en obrir el llibre i trobar-me amb una insòlita dedicatòria que a continuació transcric:
Als presoners polítics,als exiliats,als ferits,a les famílies afectades,al miler d'encausats i investigats,als més de dos-cents càrrecs destituïts,als organismes intervinguts,a les entitats escorcollades,als mitjans amenaçats,als professionals censurats,als acomiadats i als vetatsper les empreses periodístiques,als mestres i professors denunciats,als activistes perseguitsi a totes les víctimes de la repressióexercida per l'estat espanyolcontra Catalunyadurant els mesos que va durarla redacció d'aquesta novel·la.
Com he dit tot just he començat a llegir-la. Ja en parlarem.
La data de publicació de la primera edició és el febrer de 2019 i l'editorial Proa.
dissabte, 19 de desembre del 2020
La sociedad del espectáculo
![]() |
Lourdes. Setembre 2020 |
dissabte, 12 de desembre del 2020
Barrio Chino
En aquest espai del Carrer del Carme que ara forma part de la Rambla del Raval, hi havia casa meva. Era al número 100
Quan vaig néixer li dèiem "Plaza del Padró"
La font de la Plaça del Pedró al 2013.
Al 2013, els veïns del Carrer de l'Hospital reivindicaven un barri digne |
El Barrio
Chino ya no existe: éste es un hecho indiscutible (…) Los que vivieron y
conocieron el Barrio Chino de la década de 1920, hablaban de decadencia antes
de la guerra civil. En la década de los cuarenta el barrio había perdido
demasiadas señales de identidad para seguir ostentando un nombre que encerraba
tantas connotaciones, una opinión que no fue compartida por todo el mundo.
dimecres, 9 de desembre del 2020
L'infern d'Argelers: Crist de 200.000 braços.
Aquest llibre està basat en els records del seu protagonista que, un
cop alliberat, va anar confegint la història basada en les persones que va
conèixer i amb les que hi va conviure.
De l'Epíleg d'en Lluïs Solà:
dissabte, 5 de desembre del 2020
Octubre... Mossos
Val a dir que vaig triar aquest llibre del prestatge de novetats de la Biblioteca del barri, creient que, des del punt de vista dels Mossos, faria més esment en el que per mi va ser molt important aquell 1 d'octubre del 2017.
El cert és que sí que en parla d'aquell dia i que la protagonista es declara independentista, tant com la seva mare que té una part de les urnes amagades a la seva habitació, i que també és agredida en el matí de les votacions, (ja veieu que contempla tots els tòpics), la seva filla, però no el seu marit que es mostra més escèptic, encara que les hi fa costat: Octavi va dir una vegada a Norma que, cadascuna a la seva manera, totes les dones de la seva família eren unes idealistes i unes romàntiques.
Bé, dit tot això ja es pot suposar que ha estat una lectura acceptable, i poca cosa més.
dijous, 3 de desembre del 2020
Lítica
diumenge, 29 de novembre del 2020
Digues. Què estàs llegint?
dijous, 26 de novembre del 2020
Un President a l'exili
He llegit els dos volums que de la mà d'en Xevi Xirgo, ens mostren els convulsos dies que es van viure des de la proclamació de'n Carles Puigdemont com a President fins a la continuïtat de la seva lluita a l'exili.
Dies confusos i complicats tots ells, durs, no cal dir-ho.
Mentiria si dic que m'ha sorprès alguna de les afirmacions que s'hi fan. Tot el contrari, m'han reafirmat el que ja intuïa. No fa cap afirmació de la que no tingui proves fefaents i testimonis i malauradament es confirma el que en els pitjors dels casos molts ja ens temíem i que no és res més que en moments transcendentals no només s'hi va sentir, sinó que efectivament el varen deixar sol.
Hi ha episodis entranyables dels que m'ha quedat un grat record; els primers dies com a President a Palau, quan una de les seves filles, de matinada, com acostuma a succeir, necessitava un medicament d'aquells tant coneguts per rebaixar la febre i ni ell ni la seva esposa sabien ben bé com s'ho podien fer per sortir a cercar una farmàcia oberta. Aquests, però només es poden comptar amb els dits d'una ma.
Ja s'ha dit a bastament, però ho repeteixo: No s'ha aixecat cap veu per desmentir ni una de les afirmacions que se'n fan, en especial al primer volum i això es deu a que són difícilment rebatibles.
I fins aquí les meves reflexions, a continuació faré un recull que tractaré no sigui massa extens, d'algunes frases o paràgrafs que m'han semblat més significatius:
Parla dels errors. I diu que no declarar la independència
el 10 d’octubre en va ser un. Ho ha dit en més d’una ocasió. (...) Si hagués
declarat la independència el dia 10, nosaltres hauríem pogut mantenir molt
millor la nostra posició, perquè el 155 no estava enllestit. (...) Hauríem
pogut mantenir la posició.
dimecres, 25 de novembre del 2020
El matrimoni de la senyoreta Buncle
diumenge, 15 de novembre del 2020
Proleterka
Tinc un llit de fusta, una calaixera, un armari, un mirall en el qual caben almenys cinc persones, uns tauleta per fer-hi els deures. De vegades, estava desperta per convèncer-me que dormia a la meva habitació. (...) l’Orsola, de jove, vivia a Buenos Aires. Allà hi havia nascut els seus fills. La meva mare i les seves dues germanes també.