dimecres, 5 d’agost de 2015

Maria Aurèlia Capmany
El tres d'agost de 1918, va néixer a Barcelona Maria Aurèlia Capmany que va morir el dos d'octubre del 1991.

Tot i que sempre l'he considerat una gran intel·lectual alhora que una dona molt compromesa políticament i defensora dels drets de les dones, poc, gairebé gens, he llegit de la seva extensa obra. Amb aquest escrit només vull dedicar-li un breu i senzill record amb unes frases seves que he pogut recollir per la xarxa i que m'ha semblat que reflecteixen molt bé el seu pensament:

“És altament instructiu pensar que la feble dona no ha trobat mai cap obstacle per llaurar els camps ni per baixar a les mines.La casta dona ha trobat fresat el camí de la prostitució. L’egoista femella ha estat exaltada en els altars com a santa. Però és difícil, enormement difícil, obtenir la direcció d’un banc, un seient a l’Acadèmia, una dignitat a l’Església, una càtedra a la Universitat.”

“Avui, en el moment en què les dones s’alliberen, encara que molt lentament, de tantes inhibicions i de tantes pressions alienes, es troben que han d’emprendre de nou la lluita contra l’intent de reduir-les a feminitat. Un intent tan ben orquestrat pels dogmes i les lleis, els costums i els mitjans de comunicació de masses. Cada vegada més, la dona haurà d’alliberar-se de la caricatura d’ella mateixa que li ofereixen.”

"Les paraules serveixen per comunicar, però també per disfressar-nos. De vegades, per disfressar-nos d'una versió més bonica de nosaltres mateixos. Jo penso que tots els escriptors escrivim perquè la gent ens estimi... perquè pensi: 'Oh, que bonic, això que ha fet!'"

"Mira, sempre, el que sóc més és escriptora. Però quan una cosa m'atrau, sigui el que sigui, i deixo d'escriure... ho faig sense cap mena de remordiment."

“Jo crec que la humanitat hauríem de saber treure, de cada moment de la nostra existència, la vellesa, l’experiència, la diversió… totes aquestes coses que dóna cada edat. I aleshores podríem viure millor i amb més capacitat de suportar-nos entre tots.”Maria Aurèlia Capmany

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada