dimarts, 2 d’agost del 2022

Entendre el món

Grafit a Sabadell


He estat una admiradora d'en Carles Capdevila. M'agradava el seu caràcter, la seva manera de fer periodisme, el seu capteniment. 
No havia tingut ocasió de llegir aquesta publicació, que no deixa de ser un recull de la seva tasca periodística, centrada en un tema que de ben segur a molts de nosaltres, en algun moment ens ha ocupat en major o menor mesura. I és que la pretensió d'entendre el món no acostuma a ser-nos aliena.

El mateix autor ens ho presentava i aclaria el què pretenia:
Entendre el món. Aquest és el propòsit, ara que ens desborda la incertesa. Ara que creix l’interès per saber què ens passa, ara que les crisis -l’econòmica, la moral, la de la política- fan créixer els moviments socials, desperten consciències, ens obliguen a fer-nos totes les preguntes incòmodes.

I ja, a partir d'aquí, recullo, de la manera més breu possible, algunes notes referides a cadascun dels entrevistats.

Zygmunt Bauman-Sociòleg- (Poznan, 1925-2017). 13 de març del 2013
Per a un professor està bé experimentar. (...) Fins ara el professor era el guardià del coneixement. (...) Ara, en canvi, han de compartir aquest rol, perquè el coneixement ve de moltes altres fonts. 
(...)
Ningú sap cap a on anem, estem simplement vagant de manera cega. No confiem en els polítics perquè ells no tenen cap pla, només reaccionen a la crisi. 

John Gray -filòsof- (South Shields, 1948).1 de desembre del 2014
Ja sap pels meus escrits que sóc ateu. Crec que les religions -el cristianisme, el judaisme...- han fet coses bones per a la humanitat, però també han provocat desastres. 
(...)
Jo crec que Putin és perillós i el seu règim és terrible en molts sentits. No tant com el comunisme, però terrible.
Si la relació entre Europa i Rússia empitjora, i Putin d’alguna manera se sent temptat a emprendre una nova aventura, als estats bàltics per exemple, seria catastròfic.
(...)
D’aquí deu anys, què haurà passat a la seva vida i al món?
A la meva vida no ho sé. Al món segurament hi haurà un conflicte més gran amb Rússia. 

Ágnes Heller (Budapest 1929- Balatonalmádi, 2019) És filòsofa. 27 d’octubre del 2014
Una vegada escrius una cosa i la publiques, ja no està sota el teu control. I el que passa amb el filòsof depèn del receptor. Qui ho rep? Els polítics, els estudiosos... (...) Marx no és el responsable de la Unió Soviètica, perquè va morir molt abans. Però mentre visquis, ets responsable de com es rebi el que dius.
(...) 
Hi ha tres corrents de filosofia i cap dialoga amb els altres.
(...)
No estan interessats els uns en els altres. no llegeixen els llibres que publiquen els altres 
(...)
D’aquí deu anys, què haurà passat a la seva vida i al món?
No sé què passarà en el futur. Els filòsofs no som profetes. (...) Les guerres religioses es donaven al segle XVI a Europa, i arreu del món veiem guerres religioses que es combaten amb mètodes moderns. Ens conqueriran també a nosaltres?

Alain Touraine (Hermanville-sur-Mer, 1925) Sociòleg. 2 de maig del 2014:
Són els dirigents dels instruments, de les màquines, els que arreu del món s’han apoderat de la modernitat. És la construcció i manipulació de les representacions socials, de les opinions, dels vots.
(...)
Tenim un sistema educatiu que és monàrquic i religiós. Està pensat per treure els nens del seu món limitat, la família, els amics, i transformar-los en subjectes de rei i déu. És el model jesuïta, totalment espanyol. 

Judith Butler (Cleveland, 1956) Filòsofa i comparatista. 4 de febrer del 2015:
La filosofia planteja la qüestió de com hem de viure. Aquesta és la pregunta que es va fer Sòcrates. 
(...)
Després de l’11-S, hi van haver vides que es van plorar molt, i sobre les quals es van construir memorials, i d’altres que també eren al World Trade Center, com ara immigrants, i que no es van plorar tant. Tampoc es van plorar les vides que van destruir els Estats Units com a represàlia per l’11-S. No sabem els seus noms, ni les seves històries, ni el seu context. 

Saskia Sassen (La Haia, 1949) Economista i sociòloga. 11 de febrer del 2015:
Jo sóc una mica materialista. No em crec la gran revolució.
(...)
La majoria de préstecs no van arribar mai a Grècia, van anar directament als bancs. 

Jeremy Rifkin (Denver, 1945)  Economista, assessor polític i activista. (Sociòleg). 3 d’octubre del 2012:
S’estan invertint bilions en els nous vehicles, però no hi ha infraestructures. Si fem els vehicles però no tenim endolls a les carreteres, estem perduts.
(...)
El que no podem seguir fent és que les regions continuïn agafant quantitats enormes de fons per construir ponts que no van enlloc, avions que no van enlloc, carreteres que no van enlloc. 

Seyla Benhabib (Istanbul, 1950)  Filòsofa política. 17 de març del 2015:
La qüestió és com fer possible desenvolupar allò públic, allò que és de tots, en comptes de seguir la via de la privatització. I aquesta lluita que gira al voltant de l’economia serà molt dura.
(...)
Sempre hem sentit a parlar de la fi del capitalisme, però el capitalisme té l’habilitat de transformar-se, d’adaptar-se, en això Marx tenia raó. 

Richard Sennett (Chicago, 1943) Sociòleg. 11 de febrer del 2015:
Tota l’economia és basava només a fer diners, però la màquina es va espatllar. I crec que molts economistes encara no han aprés la lliçó. 
(...)
No sóc una persona gaire política. Sóc un artista, el que de veritat m’agrada és escriure i tocar música. (...) I no sóc una persona gaire combativa. Quan em trobo amb els meus amics polítics veig que a ells els apassiona. Estan plens de foc i jo estic ple de dubtes. 

Tzvetan Todorov (Sofia, 1939-2017) Assagista i Filòsof. 10 de novembre del 2014:
Per mi els pintors són pensadors, no només gent que sap crear objectes bonics, sinó que expressen un pensament que sovint no són capaços de formular en paraules. Com fem tots quan a la vida agafem actituds sense haver reflexionat.
(...)
No em considero filòsof en el sentit noble de la paraula. Els filòsofs tenen uns sistemes de pensament que permeten explicar-ho tot. Jo, en canvi, em baso en el viscut. 

George Steiner (1929-2020)  Estudiós de la cultura europea. 5 de desembre del 2014:
L’única manera de preservar la privacitat és utilitzar les cartes, els sobres i els segells. (...) Els mitjans electrònics són l’espionatge d’avui dia. Un cop hi ets a la xarxa, no hi ha secrets.
(...)
Hi ha tres grans llenguatges: el llenguatge natural, la música i les matemàtiques.
(...)
M’aterra perdre el control. Però no la mort.  (...) Estic cansat, ja és hora de marxar. No vull ser una càrrega per a ningú. Però mentre pugui  llegir un nou llibre, escoltar una nova peça de música i veure una nova peça d’art, la vida encara és molt, molt interessant. 

Aquesta ha estat una entrada per força més extensa del què acostumo. He resumit tant com he pogut les diferents entrevistes, però arribava un punt en què desvirtuava massa el què l'entrevistat volia exposar. 
Alhora que us convido a posar especial atenció en les dates de les entrevistes, em permeto recomanar-vos que llegiu el llibre, no us decebrà i de ben segur que hi trobeu un munt de coses que a mi se m'han escapat o que no he sabut recollir.

No crec que ara entengui millor el món, però el que sí puc afirmar que ha estat una lectura molt interessant d'aquelles que ajuden a reflexionar,
 
Entendre el món
amb onze pensadors
contemporanis
Carles Capdevila
181 pàgines 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada